Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 29 martie 2008

Intoxicatii si moarte aduse de ierburile chinezesti.

Dupa succesul financiar obtinut cu spitalele care produc operatiile de transplant celule stem, dupa lansarea in transplanturi de organe provenite de la “donatori” din randul condamnatilor la moarte, mai ales al membrilor sectei Falun Gong, se lanseaza inca o ancora, spitalele care promoveaza tratarea bolilor incurabile cu ceaiuri si metode traditionale chinezesti, la un pret de doar 95 $ per diem(pe zi). In acelasi timp din vest apar relatari despre persoane grav intoxicate sau chiar ucise de “ierburile medicale chinezesti”. Conform unui studiu “Spectrul clinic al toxicitatii produsului Jin Bu Huan” publicat de R. S. Horowitz, K. Feldhaus, R. C. Dart, F. R. Stermitz si J. J. Beck medici ai Rochy Mountain Poison Center, Denver Colorado SUA, medicatia cu ierburi si alte metode netraditionale au devenit foarte populare in SUA, in ultimii ani. In studiu medicii descriu cazul a trei copii si trei adulti la care au aparut reactii toxice severe dupa consumul unei ierburi medicale chinezesti, jin bu huan, comercializata sub numele de Tablete Anodyne Jin Bu Huan. Produsul produce simptome acute dupa ingerare de catre copii si dupa folosirea pe termen lung de adulti. Dupa o singura administrare, la copii, produce manifestari cardiovasculare si neurologice care ameninta viata, iar la adulti uzul pe termen lung a fost asociat cu aparitia hepatitei. Jin bu huan contine levo-tetrahydropalmatine, o substanta neuroactiva puternica. Substanta continuta de produs este gresit identificata pe ambalaj, rezultand intarziere in identificarea plantei alcaloidale care produce toxicitatea. Desi este perceput ca inofensiv, jin bu huan poate produce efecte severe asupra sanatatii. Concentratia mare a substantei active, lipsa ambalarii de siguranta pentru copii, si introducerea in prospectul produsului a indicatiilor de folosire intr-un numar mare de boli serioase, pot duce la dezvoltarea reactiilor toxice.

Conform unui articol din presa britanica, din 24.03.2008, o tanara de 25 de ani, absolventa a Universitatii din Newcastle, Ling “Carie” Wang, a murit urmare a folosirii unui remediu herbal chinezesc, pentru tratarea unei probleme la stomac. In urma ingerarii substantei, tanara s-a simtit rau, a fost internata la spital, unde a intrat in coma si a decedat in aceeiasi zi. “Medicamentul” i-a afectat ficatul, care s-a oprit impreuna cu alte organe care au incetat sa functioneze. Medicii au identificat substanta ca fiind jin bu huan.
Conform medicului care a efectuat internarea tanara prezenta presiune arteriala scazuta, ritm cardiac ridicat si nu putea sustine o conversatie. A intrat in coma dupa internare, iar medicul a simtit ca tanara nu va supravietui. Caderea functiilor ficatului au fost reactia la toxicitatea produsului chinezesc.

De retinut faptul ca pe piata SUA orice medicament sau supliment alimentar este verificat, iar admiterea pe piata este foarte grea. FDA verifica si interzice, dar faptul ca se pot comanda pe internet si livra acasa, duce la o accesibilitate mare a diverselor produse neaprobate. Produse chinezesti au fost respinse si datorita descoperirii de reziduuri in componenta produselor, reziduuri aparute datorita conditiilor improprii de fabricatie. Totusi conditiile de laborator nu sunt respectate peste tot in lume, si pana la urma folosirea diverselor remedii se face pe riscul utilizatorului.

miercuri, 26 martie 2008

Europa de Est va trece prin propria criza subprime.

Conform unui articol din ziarul Telegraf din octombrie 2007 inflatia in crestere a inceput sa provoace deraierea economiilor infloritoare din zona Europei Centrale si de Est, alarmand Fondul Monetar International si ridicand riscul unei caderi monetare.
Inflatia in crestere si creditele ameninta boomul caselor din Europa de Est
Inflatia in Bulgaria 12%, Letonia 11,4%, Rusia 9%, Kazahstan 8,6%, Estonia 7,2%, Lituania 7,1% si Romania 6% a atins nivelul care va forta autoritatile sa calce pedala de frana, punand in pericol bancile care au permis creditului sa creasca fara nici un control. Aceste tari care se bazeaza mai mult pe datorii externe pentru a isi finanta boomul imobiliar, adesea apeland la credite in euro, franci elvetieni sau chiar yeni japonezi, fac fata unei greve a cumparatorilor.
Dobanzile pe piata monetara au crescut, efectul se poate propaga usor pe piata creditelor, iar aceasta situatie poate deveni foarte usor criza subprime pentru Europa de Est. Indicatorii macroeconomici se deterioreaza dramatic. La aproape toti indicatorii, cifrele extreme sunt mai rele decat in timpul crizei din Asia de Est in timpul crizei din 1997-1998. Exista o supraevaluare a activelor care nu este sustenabila.
In Letonia deficitul curent a atins 30% din Produsul National Brut, iar situatia nu este mult mai buna in Bulgaria si Romania. Atata timp cat existau bani ieftini pe piata, situatia era sustenabila dar odata cu criza globala a creditului situatia se schimba in defavoarea tarilor cu economii in crestere. Tarile cu un deficit current mare sunt intr-o situatie riscanta la momentul actual. Investitorii au sanctionat tarile in care bancile si-au fondat boomul prin apelare la credite luate de pe piata internationala. Pentru tarile nou venite in Uniunea Europeana din zona Baltica si a Balcanilor pericolul inflationar vine de la euro. Sistemul de legare al cursului de euro a cauzat o
supraincalzire a economiei. Lorenzo Bini-Smaghi, membru in boardul central al Bancii Europene a declarat ca legarea de euro poate duce la cicluri de crestere si scadere cu costuri potentiale de ajustare foarte severe. Comentariile sale au trimis trepidatii in Europa de Est, amintind de criza din 1992.
Preturile caselor in Riga, acum mai scumpe decat in Berlin, au inceput sa scada, dupa o crestere de 61% in perioada martie 2006-martie 2007, cu 1% in mai si 3,5% in iunie.
Scaderi similare s-au inregistrat si in tarile baltice.
In Romania scaderi importante s-au inregistrat pe piata bursiera, 40% in ultimele luni, iar pe piata imobiliara in primele luni ale anului 2008 s-a simtit “greva” cumparatorilor, tranzactiile fiind in scadere.
Efectele scaderii din bursa au fost amplificate de cresterea rapida a cursului, astfel fata de vara anului 2007 leul a pierdut terenul in fata euro, de la 3,2 la 3,8 lei/euro. Specialistii mentioneaza tot la capitolul riscuri valutare, expunerea debitorilor fata de monedele exotice, franc elvetian sau yen japonez.
Efectele cresterii dobanzii de refinantare, care a ajuns la 9,5%, se vor concretiza in cresterea dobanzilor la credite sau depozite si in reducerea puterii de cumparare. Perioada de liniste de pe piata imobiliara are premize sa se extinda, iar efectul poate fi scaderea preturilor in a doua parte a anului. Conteaza mult si masurile pe care le vor inteprinde marii investitori imobiliari, fondurile straine existente in Romania. Daca acestea isi vor permite sa astepte, scaderea preturilor nu va fi foarte accentuata, insa daca acestea isi vor lichida pozitiile si se vor indrepta spre alte piete, atunci scaderile pot fi dramatice.
Confirmarea sau infirmarea evolutiilor in piata romaneasca va fi vazuta pentru inceput in anunturile imobiliare din ziare si in statisticile notariatelor romanesti, atunci cand acestea vor fi obligate sa faca publice astfel de statistici. Institutul National de Statistica promite si el pentru sfarsitul anului 2008 o statistica a preturilor imobiliarelor din Romania.

sâmbătă, 22 martie 2008

Detoxifierea panacea universal ?

In ultimii 15 ani a aparut si la noi conceptul, chiar moda detoxificarilor. Premiza de pornire este aceea ca viata moderna cu dezavantajele ei, poluarea si aditivii alimentari, ne otraveste organismul, iar solutia este a unor cure periodice de curatare, de detoxifiere. Nimeni nu pare a observa realitatea statistica, a cresterii sperantei de viata in ultima suta de ani si cresterea gradului de sanatate. Cu toate acestea mitul detoxifierii a cuprins tot mai multa lume, care crede sincer ca intestinele, colonul si sangele sunt locurile asaltate de efectele mancarii contaminate si nedigerabila. Detoxifierea este recomandata indiferent de boala sau stare de sanatate, este promovata prin articole in presa, pe internet sau in cadrul discutiilor pe forumuri. Procedurile presupun un post cateva zile de cateva ori pe an si administrarea de laxative sau diuretice pentru curatarea sistemului. Unii promotori sustin ca detoxifierea este un bun start intr-o dieta de slabire, asigurand pierderea foarte rapida a cateva kilograme. Se recomanda deseori regimuri pe baza de suplimente derivate din ierburi, la diverse costuri, in functie de producator.
Unul din programele de detoxifiere presupune: fara mancare solida timp de trei zile, se bea numai apa cu suc de lamaie si miere, si se administreaza trei feluri de capsule din ierburi. Acest regim ar trebui sa aiba ca efect curatirea tractului digestiv de acumularile de bacterii si resturi, curatirea principalelor organe si a sangelui, redarea unei claritati mentale.Dupa cele trei zile initiale se continua pentru 30 de zile numai cu pastilele bazate pe ierburi si se recomanda exercitii pasive de fitnes.
Un alt program recomanda detoxifierea prin folosirea unui ceai special si a unor pastille care combina diverse plante, soc si ienupar.
O varianta a acestuia combina ceai cu tablete continand ghimbir, frasin, crusin, patlagina, laxative vegetal si strugurii ursului. Efectele sunt cresterea energiei, imbunatatirea digestiei, pastrarea greutatii normale, o buna circulatie a sangelui, revigorare mentala, intarirea sistemului imunitar, o intinerire a organismului.
Alte programe promoveaza diverse tipuri de pastile pe baza de ceai sau alte combinatii.

Teoriile detoxifierilor sunt folosite abuziv de promotorii produselor care “ajuta” curatirea. Daca teoria otravirii cu substante din mediul inconjurator si alimentatie ar fi reala, omenirea in ansamblul sau nu ar fi supravietuit intoxicarii. Conform medicilor un organism care acumuleaza resturi si toxine va deveni bolnav foarte repede si poate muri daca este netratat. Conceptul detoxifierii este irational si nestiintific. Bineinteles ca un regim de viata sanatos, consumul de alimente ecologice si/sau de calitate, evitarea exceselor alimentare, miscarea in aer liber sunt mai mult decat indicate. Un regim de detoxifiere in anumite boli poate face chiar rau, slabind un organism deja slabit de boala. Pentru toata lumea este valabil sfatul de a cere si opinia medicului innainte de a trece la experiente noi.

duminică, 16 martie 2008

"Tratamente" controversate in Scleroza Multipla.

Scleroza multipla (SM) este o boala degenerativa care afecteaza SNC si care nu are o cauza cunoscuta. Cea mai atractiva teorie este ca reprezinta o reactie imuna la sistemul nervos. Simptomele includ slabiciune musculara, pierderea coordonarii, dificultati de vorbire si de vedere. Afecteaza tinerii adulti si poate avea un curs variabil. Unele persoane pot avea numai un singur atac, altele pot prezenta cateva atacuri de a lungul vietii, dupa care se refac si nu prezinta dizabilitati decat in timpul atacurilor. Alti bolnavi au atacuri frecvente, se recupereaza partial, dar nu prezinta decat o dizabilitate partiala. Alte persoane au o progresie inceata a bolii pe o perioada de 10-25 de ani, care la final le cauzeaza o dizabilitate totala. Simptomele si evolutia bolii difera de la un pacient la altul.
Aceasta diversitate face ca SM sa fie boala perfecta pentru escrocherii. Singura modalitate de a testa eficacitatea tratamentelor o reprezinta urmarirea evolutiei bolnavilor in testari placebo, lucru pe care zecile de tratamente oferite il evita. Datorita evolutiei bolii, atacuri urmate de recuperari, este foarte usor de convins asupra efectelor benefice, fara ca de fapt sa existe in realitate.
Federatia Internationala a Societatilor de Scleroza Multipla a analizat prin Comitetul de Practici Terapeutice mai mult de o suta de asa zise tratamente si a publicat rezultatele intr-o carte care este revizuita la cativa ani.
Printre constatarile acestora comitetul a notificat ca deficientele nutritionale nu sunt recunoscute ca fiind un factor in SM, si nici o dieta sau administrarea de suplimente minerale sau vitamine nu influenteaza cursul bolii. Doar “acizii grasi polisaturati” au usoare efecte imunosupresoare, studiile implicand uleiul de floarea soarelui, de primule, de sofran sau de peste au dat rezultate contradictorii. Concluziile comitetului au fost ca doar uleiurile continand acizii grasi polisaturati prezinta posibile beneficii, altfel nu exista dovezi ca schimbarile de dieta afecteaza SM.
Metode si tratamente de evitat.
Metode testate adecvat dar ineficiente in influentarea cursului SM:
Aspirina si salicylatul de sodiu, colchicines, indepartarea chirurgicala a glandei tiroide, factorii de transfer (suplimente extrase din primul lapte cu rol de a intari sistemul imunitar), proteina mielinica de baza (MBP), camera de oxygen hiperbarica.
Metode neplauzibile si netestate sau testat neadecvat:
Medicamente antiimflamatoare nonsteroidale diverse; hormon care elibereaza tyrotropin; marihuana; Diltiazam; Nifedipin; Veramapil; Propermyl intravenos; extracte pancreatice (epropanex); venin de albine; octacosanol; superoxide dismutase (SOD); procaine hipoclorida; sulfoxid dymethil (DMSO); Alphasal (cunoscut si ca Chlororazone sau Vitamina X); alergenti; Rodilemid; alfa-fetoprotein; Proneut; revitalizare imunobiologica; enzyme proteolitice; injectii cu calciu”orotate” sau calciu aminoetyl-fosfat; colostrums (lapte imunitar); Nystatin; stimulare nervoasa subcutanata(TNS); tratament cu ultrasunete aplicat langa coloana vertebrala; terapie cu magneti; abordari dentale (inlaturarea plombelor cu mercur); hysterectomie; dieta cu putien grasimi; dieta fara alergenti; dieta Kousmine; dieta fara gluten; dieta cu alimente neprelucrate (Evans); dieta Mac-Dougal; dieta cu restrictie de pectina si fructoza; dieta cu restrictie de sucroza si fara fumat; regimuri cu vitamine; suplimente minerale; cerebroside; suc de aloe vera; si cu diverse enzime (Wobenzym, enzime digestive, Vitafestal, Bilicomb, Panpur, Panzynorm), Prokarin (unguent cu histaminice si cafeina)
Metode neplauzibile si cunoscute a avea riscuri semnificative sau efecte secundare:
ACTH sau alti corticosteroizi administrati in canalul spinal; cloroquine; tratamentul cu raze x; imunosupresie cu clorambusil (Leukoran), Lumustin sau 5-Fluoracil; imuno-modulatie cu hormone tiroidali (Thymosin, Thymuline/Factor Thymique Scrique; Thymopoetin 5, TFX-Polfa, THX, T-Activin); gama interferon; inductori de interferon (Tilorone, Poly-ICLC, Staphage Lyasate); Progabide (pentru spasticitate); extrase de pancreas si inima (Pancorphen); venin de sarpe (PROven, Venagen, Horvi MS9); terapie celulara; vaccinuri autogenice; terapii chelatoare; terapii metabolice; promazine hydrochloride (Sparine); Terapia Le Gac (antibiotice); acupunctura; stimulare electrica a coloanei; sympatectomie; ganglionectomie; relazare chirurgicala a coloanei; chirurgie a arterelor vertebrale; implanturi chirurgicale de tesuturi din creer de porc; dieta Cambridge sau alte diete bazate pe lichide cu continut caloric foarte scazut; doze mari de vitamina C; si alte diete constand in dosaj mare de vitamine sau minerale.

In articolul lui Stephen Barrett, M.D. mai apar si alte elemente pe care le puteti cerceta direct la adresa http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/ms.html.
Pentru o mai usoara accesibilitate voi posta traducerea pe ambele bloguri :
http://bolirare.bloging.ro/
http://ride-for-life.blogspot.com/
si sper sa fie vazut si de medici specialisti care isi pot exprima o parere avizata.
Orice tratament indiferent ca este clasic de medicina alopata sau experimental de medicina alternativa/complementara trebuie discutat in prealabil cu medicul specialist.
Voi reveni asupra anumitor metode enumerate mai sus, cand timpul imi va permite.

duminică, 9 martie 2008

Escrocherii cu Carduri

Articol preluat integral din http://moldova.cc/fraude/index.htm din pacate nu am gasit si numele autorului care merita felicitari pentru articol.

Clonarea cu bluetooth
Tehnologia bluetooth, folosita pentru transferul rapid de date prin intermediul undelor radio, a inceput sa fie utilizata pentru clonarea cardurilor bancare
Pe timpul noptii, unul dintre infractori intra in benzinarii sau supermarketuri si plaseaza un microcip in interiorul cititoarelor de carduri. Apoi iese fara a fura nimic si fara a lasa nici o urma. Cind magazinul se deschide, el sta intr-o masina din parcare, la mica distanta de locul unde a fost montat microcipul.Cu ajutorul unui laptop conectat prin bluetooth la microcipul implantat, el primeste toate informatiile despre cardurile cumparatorilor. Aceste informatii sunt apoi transferate imediat pe alte carduri, cu ajutorul carora se fac apoi extrageri de numerar sau chiar plati electronice. Ce pot face bancile, eventual un dispozitiv de bruiaj montat tot in bancomat care sa altereze undele radio emise de microcip !

Aflarea PIN-ului cu senzori sonori
O modalitate de a face rost de datele cardurilor, folosita de infractori este inlocuirea minicamerelor video, amplasate la bancomate, care inregistrau posesorii cardurilor in momentul tastarii PIN-ului cu sisteme cu sensori sonori, capabile sa identifice tasta apasata, dupa sunetul produs.
Infractorul inregistreaza cu un dispozitiv digital semnalul special al masinei automate care citeste si accepta cardurile bancare la statiile de alimentare cu combustibil si ulterior punand in functiune dispozitivul linga masina automata alimenteaza automobilul gratis.
Si in acest caz bancile trebuie sa instaleze sisteme suplimentare de siguranta, eventual sa isi supravegheze bancomatele prin alte minicamere video instalate in zona.

Culegerea codului PIN si ...
Escrocii obtin baze de date cu detinatori de carduri ai unor banci si contacteaza telefonic clientii, iar robotul in numele bancii comunica ca de card s-au folosit escroci. Ca urmare este necesar ca detinatorul cardului sa sune la un numar indicat, sa treaca o verificare a datelor personale si sa introduca la claviatura telefonului codul PIN al cardului pentru a fi blocata. Codul PIN fiind introdus prin telefon devine cunoscut escrocilor cu ajutorul tehnicii speciale.
Sfat general : nu dezvaluiti codul PIN indiferent de circumstante.

Schimbarea cardului
Infractorul, prezentandu-se drept titularul cardului bancar, obtine controlul asupra contului posesorului cardului cerand schimbarea cardului pe contul respectiv. De regula se solicita expedierea noului card pe o alta adresa. Titularul cardului afla despre fraudare doar cand primeste extrasul din cont.
Putin probabil, bancile legitimeaza clientii si mai nou fac copii ale actului de identitate la orice operatiune solicitata.

Cum escrcocii pot fura numerele cardurilor de credit
Site-uri farsă (phishing);
Pot fi colectate în camere chat “clonate”, care includ linkuri la pagini Web din exterior, ce oferă mărfuri sau servicii;
Pot fi furate în rezultatul spargerii paginilor Web comerciale sau a computerului D-stră personal;
Pot fi scoase din fişierele celui care v-a acordat un împrumut financiar;
Pot fi furate din baza de date a unui comerciant în rezultatul spargerii sistemului său informaţional;
Pot fi scoase din fişierele patronului D-stră pe ascuns sau cu ajutorul unui complice intern;
Pot fi procurate (sau găsite gratuit) în bazele de date online;
Interceptarea liniilor telefonice ale firmelor de telemarketing;
Se prezinta drept personalul companiei ce emite carduri de credit;
Pot fi memorizate sau copiate de agenţi de vânzări sau chelneri, lucrătorii magazinelor, angajaţi în activitatea criminală;
Keystroke loggers care captează informaţia despre cardul de credit;
Pot fi scoase din cutia D-stră poştală sub forma chitanţelor de achitare a impozitelor, declaraţiilor privind starea financiară şi a altor conturi;
Pot fi scoase din fişierele proprietarului casei unde locuiţi;
Pot fi scoase din datele privind aflarea D-stră în spital, de regulă cu ajutorul unui complice din instituţia respectivă.
Fiti atenti cui comunicati numarul cardului. De preferat la plati efectuate prin card sa folosim cardurile virtuale, care se alimenteaza numai strict cu suma platii si comisioanele bancare. In acest fel chiar daca comunicati un numar de card, comunicati cardul virtual care de obicei sta pe sold 0 sau minim.

“Castigati $$$ in timp ce stati acasa”
Un email, al unei companii inexistente promoveaza “Castigati $$$ in timp ce stati acasa”. Victima contacteaza compania frauduloasa si aplica pentru o slujba de “reimbarcare” a utilajului. Informatia care se cere pentru angajare este utilizata pentru a obtine un credit si a fura identitatea. Marfa este comandata de catre escroci si transportata victimei, in timp ce, de fapt marfa este transportata in afara tarii catre “angajatorul lor.Dupa o luna, victima descopera ca i-au fost extrasi bani prin intermediul cartii de credit.
Deci nu exista bani castigati usor, nu comunicati numarul cardului, codul PIN sau date personale.

Nu indicati numarul cartii in email
Dvs. primiti un email in care sunteti anuntat ca vi s-au retras bani din cont, din greseala, pentru un anumit obiect si vi se cere sa indicati numarul cartii dvs. de credit pentru a vi se rambursa plata.
Deci, iar nu comunicati numarul de card, etc.

Carte de credit furata la licitatii
Cumparatorul utilizeaza o carte de credit furata pentru a plati obiectul.
Cumparatorul solicita ca obiectul sa fie transportat peste hotare.
Vanzatorul primeste plata prin intermediul PayPal.
Vanzatorul livreaza marfa.
Cateva zile mai tarziu, PayPal reintoarce tranzactia si transfera banii de pe contul vanzatorului.
E ceva mai multa munca, dar o pot pati si persoanele fizice, pe langa firme. De ex. vindeti o masina si sunteti platiti cu un cec. Dupa predarea masinii si cu banii in cont, banca descopera la banca emnitenta faptul ca acest cec nu are acoperire, banii se retrag din cont, masina este dusa de mult.

Procurari in zbor
Un escroc a falsificat pasaportul si a primit cateva cartele de credit pe alt nume. Ulterior destul de des calatorea traversind in zbor si procurand in avioanele straine „duty free” alegand cele mai de pret marfuri. Chestia era ca in timpul zborului nu este legatura cu centrul de procesare, care prelucreaza platile. Deci este complicat de a verifica conturile persoanei, care de fapt erau goale.

Infractori specializati in fraude cu carduri
Dupa aprecierea expertilor internationali, cea mai periculoasa grupare criminala specializata in fraudele cu carduri provine din Nigeria.
In aceasta tara, dupa datele Interpolului, exista nu mai putin de 5 centre de pregatire profesionala a escrocilor.
Dupa pregatirea necesara „absolventii” acestor centre sunt trimisi in Europa, unde sunt intampinati si angajati la lucru. Sarcina este acumularea informatiei despre persoane ce detin averi considerabile.
Filiera nigeriana este renumita. Sunt abili, castiga increderea celor cu bani si in finalul escrocheriei sunt si extreme de violenti, rapiri, santaj, amenintari cu moartea, etc.

Retragerea repetata din cont
Astfel de infractiuni sunt comise, de regula, de angajatii punctelor comerciale si de deservire care primesc plati de la clienti pentru marfuri si servicii pe carduri. Se perfecteaza mai multe cecuri de plata (amprente de pe cartela) pe o singura plata, in rezultat suma retrasa din contul cartelei va depasi valoarea marfurilor sau serviciilor.
Verificati soldul contului de card, din pacate unele banci nu trimit extrase de cont pentru contul de card.

Expedierea cardurilor prin posta
In cazurile cand cartelele bancare sunt expediate prin posta escrocii extrag cartelele din cutiile postale.Infractorii deseori cunosc timpul distribuirii cartelelor noi, urmand postasul.Uneori infractorii instiinteaza banca emitenta din numele detinatorului cardului despre schimbarea domiciliului si cartela este expediata direct infractorului.In astfel de cazuri situatia se complica prin faptul ca titularul cardului nu cunoaste ca cardul a fost sustras.
Din fericire la noi bancile ne cheama la ghiseu pentru schimbarea cardurilor.

Retrageri in limitele stabilite
In strainatate sunt raspandite furturile pe cardurile bancare emise de bancile care stabilesc limite ( "floor limit" ) mari a sumelor operatiunilor efectuate fara autorizare.
Escrocii retrag in limitele stabilite de nenumarate ori pe parcursul zilei in diferite puncte comerciale si de deservire. Pentru a afla suma disponibila de pe cartela escrocii folosesc diferite metode, uneori cerand prin telefon companiilor sa permita o tranzactie de o anumita suma. In caz de refuz micsoreaza suma pana cand tranzactia este acceptata.
La noi se poate face plata cu cardul in anumite magazine fara introducerea codului PIN, atentie daca pierdeti cardul, blocati cardul imediat.

Tendintele infractiunilor cu carduri
Industriile ce se dezvolta atat de rapid sunt deseori vulnerabile in fata schemelor de frauda nascocite de cei care cauta sa castige capital folosind oportunitati criminale nou aparute, masuri de securitate invechite si legi inactuale. Sectorul cartelelor de credit nu prezinta o exceptie.
In pezent se observa o tendinta de majorare a prejudiciului cauzat de infractiunile din domeniul tehnologiilor bancare.
Infractiunile, savarsite cu utilizarea cardurilor se pot atribui catre cele mai periculoase infractiuni economice, datorita faptului ca impactul negativ se rasfrange nu numai asupra activitatii bancii, dar si a altor subiecti.
In tarile din Europa de Est inca nu s-a format o piata de valoare a cardurilor bancare, dar este evidenta tendinta catre o astfel de piata, deaceia subaprecierea pericolului infractiunilor in sistemul de achitari fara numerar ar fi nechibzuita.
Autoritatile executoare se confrunta in coninuare cu noi si complexe scheme de fraude, incluzand intractiuni cu cartelele de credit impotriva institutiilor financiare si a companiilor producatoare de cartele bancare. Criminalii actioneaza cu ajutorul persoanelor ce au acces usor la informatia despre cartelele de credit- precum sunt oficialitatile de la agentiile cartelelor de credit, persoanele responsabile de bagajele ce trec prin aeroporturi si curierii postali pana la grupuri organizate implicate in furtui de amploare a cartelelor, manipulari si activitati de contrafacere.
Desi actualele operatiuni frauduloase cu cardurile bancare sunt numeroase si variate, cateva scheme constituie majoritatea pierderilor din industria discutata, profitand de tehnologiile invechite si neglijenta clientilor.

Operatiuni cu carduri falsificate
Cel mai rapid crescator fel de frauda de cartele bancare, cat priveste frecventa si gravitatea, consta in falsificarea ilegala a cartelelor Visa si MasterCard. Noile tehnologii au venit in ajutorul criminalilor in producerea copiilor exacte ale cartelelor existente si in crearea cartelelor false da la zero. Acestui tip de infractiuni ii revine cea mai mare parte din prejudiciul cauzat.
Deseori o cartela falsa poate fi rapid identificata prin examinarea hologramei. Pe cartelele legitime holograma este de fapt introdusa in plastic pe fabricatie, iar cartelele false de regula contin o holograma procurata de la un distribuitor ilegal. Aceste holograme sunt lipite deasupra cartelei, si nu sunt introduse in cartela. Se pot vedea sau simti ca aceste holograme sunt ridicate pe suprafata cartelei. Infractorii invadeaza bagajele pasagerilor cautand cartele bancare si informatii ce ar permite falsificarea lesne a cartelelor.
Falsificatorii produc fasii magnetice pentru cartele care contin nume, numere de conturi, limite de credit si alta informatie identificatoare pentru detinatorii legitimi sau nascociti ai cardurilor.
In diverse restaurante , chelnerii trec cartile de credit ale clientilor, pe care le primesc in momentul platii consumatiei, printr-un reader electronic portabil - skimmer- (un dispozitiv de marimea unui pachet de tigari, care decodeaza informatiile de pe banda magnetica), care preia informatiile continute pe banda magnetica, apoi le transfera pe o cartela noua. Aparatul decodifica pe loc banda magnetica a cardului si datele secrete: numele si prenumele titularului, banca unde se afla contul, circuitul international si coordonatele bancare. Un “skimmer” poate inmagazina datele a 500 de carduri.
In situatii similare se recomanda sa urmariti actiunile chelnerului.
Solicitati bancii cele mai recente tipuri de carduri aparute, au elemente noi de securitate.

Operatiuni cu carduri furate/pierdude
Una dintre cele mai simple metode de obtinere a informatiei despre conturi sau despre cartelele bancare existente este furtul. Obtinand in mod ilegal cartelele bancare legitime sau informatie despre cont, gruparile frauduloase creaza in continuare portofolii de documente false de identitate pentru a sprijini capacitatea de cumparare oferita de aceste cartele. Sub directia liderilor acestor grupari, "alergatorii" procura marfuri dintr-o varietate de surse, pana cand proprietarii legitimi declara cartelele drept furate.
De regulă sunt furate datele de identificare a cardurilor, prin mijloace tehnice de ultimă oră, şi realizate „clone“ ori se sustrag cardurile cu totul, acestea fiind şterse şi reincarcate cu date in laboratoarele de „fabricat“ carduri.
Membrii retelei fura, in fapt, datele de identificare ale utilizatorilor de carduri cu ajutorul unui dispozitiv artizanal - “pisicuta” (skimmer). Odata trecuta o carte de credit originala prin acest aparat, de mici dimensiuni, informatiile se inregistreaza. Apoi, se confectioneaza alte carduri noi-noute si toate datele, deja sustrase, sunt trecute pe cele false. “Clonele” urmeaza sa fie folosite pentru retragerea banilor din conturi.
Blocati imediat cardul furat sau pierdut. Solicitati un card de credit distinct de cardul de debit, de obicei cardul pentru salarii. Bancile au prostul obicei sa asocieze o limita de credit pe cardul de salarii, in caz de frauda pierdeti salariul si in plus limita de credit care poate de unu la sase salarii.

Transmiterea cardului pentru intocmirea documentelor
Escrocii dau anunt de angajare la munca.
Efectueaza convorbirea si explica ca salariul va fi primit prin intermediul cardurilor Visa Classic sau Master Card, pentru ce este necesar de deschis cont in banca. Ulterior, se cere cardul de la titularul "pentru intocmirea documentelor" escrocii confectioneaza duplicat pe care urgent il expediaza in strainatate, unde sume de pana la $50 pentru o singura data, pot fi retrase fara autorizare.
La noi schema aceasta ar merge mai greu, cine ar vrea sa munceasca.

Deschiderea contului in holul bancii
Escrocii propun angajarea la munca la o functie bine platita in companiile "X" si "Y". Totodata ei explica, ca salariul va fi transferat pe contul unui card costisitor pentru deschiderea caruia este necesar depunerea unei sume de la $500 pana la $1000.
Victima se prezinta la banca indicata unde era intimpinata de 'functionarul decent al bancii" cu o mapa in mana.
Dupa semnarea in holul bancii a documentelor de deschidere a contului si de angajare la lucru, victima transmitea escrocilor banii.
Greu de crezut ca unii pot da banii asa usor.

Scheme de plata in avans
Conform regulamentelor emitatorii cartelelor de credit sunt datori sa crediteze un cont al clientului de curand ce se primeste plata, adica pana la momentul de decontare prin instrumentul de plata. In timp ce acest regulament a fost conceput spre a proteja consumatorii, el mai si creeaza "fereastra de oportunitate pentru frauda".
Schema este simpla. Folosind o cartela de credit contrafacuta sau furata, grupul fie ca efectueaza o plata anticipata pe cartela sau plateste in plus o balanta existenta folosind un cec fictiv. Deoarece contul este creditat la primirea platii, avansurile in numerar pot fi imediat ridicate contra cartelei bancare pana la eliberarea cecului de plata. Prin sute de asa plati o organizatie criminala poate realiza profituri esentiale intr-o perioada de timp relativ scurta.
Schema pare complicata, dar este usor de aplicat, ideal cecul trebuie sa fie cec barat si verificat telefonic la banca emitenta pentru a nu pierde banii.

Diverse
Colectarea de catre anumiti comercianti obscuri a datelor de pe cartile de credit apartinand acelor consumatori
care achizitioneaza online produse sau servicii fictive oferite de comerciant, pentru ca, mai apoi, comerciantul sa
utilizeze personal datele cartilor de credit ale clientilor la cumparaturi online;
Atentie cu cine faceti afaceri, folositi cardurile virtuale.

Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu trimitere la editie, autor si http://moldova.cc/fraude