Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 17 mai 2008

Obezitatea contribuie si la incalzirea globala.

Persoanele obeze sau cu greutatea peste normal necesita mai mult combustibil pentru transportul lor si al alimentelor pe care le consuma, iar situatia se va inrautatii pe masura ce populatia efectiv creste in dimensiuni. Acest fenomen accentueaza criza alimentara si cresterea preturilor la energie.
Conform specialistilor “Noi toti devenim mai grei si responsabilitatea este globala”. “Obezitatea este o parte cheie a imaginii in ansamblu”. Cel putin 400 milioane de adulti sunt obezi, in lume. OMS prognozeaza ca pana in 2015, 2,3 miliarde de adulti vor fi cu greutatea peste normal, iar mai mult de 700 de milioane vor fi obezi.
In studiul lor cercetatorii au estimat ca 40% din populatia globului este obeza cu un indice de masa corporala de aprape 30. (IMC = greutatea in kg / patratul innaltimii). Multe natiuni contribuie cu mai mult la medie, fiind aproape de medie sau chiar depasind media.
Un IMC normal este considerat intre 18 si 25, peste 25 se considera greutate peste normal, iar peste 30 obezitate. De exemplu la o greutate de 82 kg si o inaltime de 1,74 IMC=27.
Cercetatorii au constatat ca persoanele obeze necesita 1.680 calorii pe zi pentru sustinerea unei energii normale si inca 1.280 calorii pentru desfasurarea activitatilor zilnice, cu 18% mai mult decat o persoana cu un IMC normal.
Deoarece persoanele mai slabe mananca mai putin si de obicei merg mai mult pe jos decat cu masina, o populatie mai supla va necesita mai putin combustibil pentru transport si agricultura.
Trebuie amintit ca 20 % din gazele de sera provin din agricultura.
Urmeaza cuantificarea de catre cercetatori a contributiei populatiei cu “greutate” la schimbarile climaterice, la cresterea pretului petrolului si la criza alimentara.
Promovarea unor valori normale pentru IMC va rereduce cererea globala pentru alimente si deci si pretul acestora.
Totusi sa nu uitam consumul in exces al resurselor, in acest caz, al alimentelor este numai o fateta a problemei, o a doua cauza a crizei alimentare pleaca de la o idee promitatoare, biocombustibilul, obtinut din porumb, cereale, plante tehnice sau trestie de zahar. Deturnarea acestor resurse alimentare de baza catre industrializare si obtinere de combustibili, a dus la criza materiilor prime pentru crescatorii de animale, pentru producerea de alimente de baza derivate din aceste culturi. Suprafata alocata agriculturii nu poate creste la infinit si nici randamentele de productie astfel incat sa avem si resurse pentru biocombustibili si pentru productia alimentara.

Un alt aspect al obezitatii este si cresterea cheltuielilor medicale pentru tratarea unor boli care puteau fi prevenite de un stil de viata sanatos si o speranta de viata mai redusa a acestei categorii de populatie.

In mod sigur schimbarea stilului de viata, o alimentatie sanatoasa, sport si miscare, poate nu duce imediat la efecte globale, dar poate imbunatati starea fizica a persoanei care face schimbarea. (sursa yahoo.news )

duminică, 4 mai 2008

Boli animale transmisibile.

Iarna a trecut, primavara vine, sezonul concediilor se apropie, turismul rustic a luat avant. Dar conform lui Jill Shelley si Michael Dennis de la Kansas State University, daca munciti in domeniul cresterii animalelor, nu este cazul turistilor, automat cateva lucruri sunt la pachet, spatiul, aerul si chiar si bolile. Aproximativ 120 de boli care pot fi impartite intre oameni si animale au fost identificate. Denumirea oficiala este zoonoze, iar riscul transmiterii depinde de situatiile concrete. Urmeaza trecerea in revista a catorva boli transmisibile.
Leptospiroza, foarte comuna, este o boala infectioasa acută care se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular. Sursa de infecţie o constituie şobolanii şi alte rozătoare, vitele, porcii. Una din caile de contractare este innotul in ape contaminate.
Salmonela, iarasi o boala comuna si cunoscuta, este asociata cu carnea insuficient tratata termic, cu oualele proaspete si produse derivate, cu laptele proaspat si produse din lapte. Igiena personala si gatitul la temperaturi de cel putin 155 de grade reduc riscurile de a contracta boala din alimente.
Toxoplasmoza, o alta boala de evitat. In cazul oilor acest virus provoaca avortul, se intalneste la catari, porci, capre si gaini. Principalul purtator sunt pisicile si afecteaza in principal femeile, o femeie insarcinata care nu a mai avut toxoplasmoza prezinta un risc marit de a pierde sarcina sau de a avea un copil cu defecte la nastere, daca a fost infectata in timpul sarcinii. Agentul infectios traieste in aer liber, dar numai dupa trei zile devine infectios, curatenia zilnica a locurilor unde sunt pisici reduce riscurile transmiterii bolii.
Tuberculoza si bruceloza. Tuberculoza era de obicei o problema in locurile de preparare a laptelui, iar bruceloza aparea ocazional la macelari. Numarul cazurilor a scazut datorita programelor de testare si a pasteurizarii.
Tularemia, o infectie acuta cu focalitate animala, simptomele includ dureri de cap, febra, limfadenatopatie, si cateodata apar eruptii cutanate. Se trateaza cu antibiotice sub supraveghere medicala.
Tetanus, sporii care il provoaca sunt gasiti in solul contaminat de cai prin fecale. Se recomanda vaccinarea, infectia provoaca spasme musculare puternice, 11% din cazuri in ultimii ani s-au dovedit fatale.
Meningita, febra si boala Lime. Provocate de tantari sau capuse, afecteaza inclusiv sistemul nervos, tratamentul rapid poate ajuta la recuperarea totala. Diagnosticarea cu intarziere si lipsa tratamentului pot fi fatale.
Recomandari pentru protectie impotriva lor: evitati iarba inalta si zonele de tufis pe cat posibil in perioada aprilie-septembrie; folositi sprayuri de protectie; verificati daca nu prezentati urme de muscatura de capuse.