Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

vineri, 25 decembrie 2009

Despre manipulare imobiliara.

Recent Hotnews a preluat de pe blogul senatorului Iulian Urban un interviu al acestuia cu un bancher anonim. Link spre interviu: http://www.urbaniulian.ro/2009/12/04/discutie-incendiara-piata-imobiliara-romaneasca-se-va-prabusi-in-2010-afla-cine-sunt-cei-care-trag-sforile-din-umbra-pentru-a-cumpara-pe-nimic-activele-majore-ale-romaniei-in-2010-cum-au-fost/ .
In mare este vorba despre manipularea pietei imobiliare de catre bancile active in Romania, atat pentru cresterea preturilor, cat si pentru scaderea lor, pe scurt bula imobiliara. In paralel explozia creditelor, in pricipal de consum, dar si ipotecare si scopul acestor manevre, cumpararea fondului imobiliar de catre interpusi bancari, exploatarea eficienta a fortei de munca autohtone prin intermediul creditelor date pe viata si prin inchirierea locuintelor, acum devenite active bancare.
Aceste manevre nu sunt noutati, daca privim peste ocean, ceva similar este in desfasurare in Statele Unite. Intai s-a dezvoltat moda de a fi propietar asupra casei, si de ce nu mic investitor, a se vedea emisiunile televizate gen cumpara o casa, renoveaza si castiga. Au luat avant creditele cu dobanda fixa in primii 5 ani si variabila apoi, creditele ipotecare de rangul doi, acordate pe cresterea de valoare a caselor si nu in ultimul rand creditele gen "credit card".
Din 2007 bula imobiliara a inceput sa se dezumfle, valoarea locuintelor a scazut, creditele se dovedesc mai mari decat bunul cumparat, apar falimentele personale si case scoase la licitatii pentru sume mult mai mici acum.
Avantajul cetatenilor americani, acolo exista o lege a falimentului personal, in principiu poti scapa de datorii odata cu cedarea bunului catre banca. Dar nu tot timpul acest lucru este valabil, legea respectiva a fost modificsta in ultimii ani, devenind mult mai restrictiva in recunoasterea falimentului personal.
Astfel milioane de americani si-au pierdut casele cumparate si au redevenit chiriasi (ceva gen 700 USD/luna apartament de 3 camere intrun oras universitar mai maricel, inclusiv 2 locuri de parcare, la care se adauga cheltuielile. Plus/minus 300-500 USD la chiria lunara in functie de marimea orasului, rata infractionalitatii, etc). Pentru noi suna bine.
Pentru ei nu prea, casa este idealul americanului mediu.
In Romania, din pacate, nu exista protectia oferita de legea falimentului persoanelor fizice, nu platesti, pierzi bunul prin licitatie si iti raman si datoriile neachitate sa te urmareasca.
Personal nu cred in caderea pietei imobiliare intro asa masura incat sa fie cumparata la pret de solduri de catre bancile interesate. Este un scenariu economic cu foarte multe variabile, multi actori, interese divergente si convergente, exista umbrela FMI si UE impotriva exploziei de curs, exista politici fiscale care pot fi implementate pentru a combate dolul.
2010 imi pare a fi un an de stagnare a preturilor in imobiliar, iar lipsa de initiativa in a construi din 2009 si 2010 va conduce la o lipsa de unitati locative noi care sa fie disponibile pe piata.
Dar cum manevrele la risc efectuate de banci sunt precum o lama cu doua taisuri, rezistenta preturilor din imobiliar poate duce la unul-doua falimente bancare in peisajul bancar in 2010. Falimente mai mult sau mai putin mascate.

duminică, 20 decembrie 2009

Criza e-licitatie continuua la ASSI.

Dupa o intrerupere de 24 de ore sistemul SEAP a fost repornit, se pare de catre o echipa a producatorului sistemului de operare, in ceea ce priveste autorizatiile de transport vineri la ora 1730 delegatii transportatorilor asteptau rezolvarea problemei la intrarea institutiei. Un anunt postat la avizierul ASSI ii anunta ca dupa ora 1430 vor primi autorizatiile necesare.
Conform zvonurilor, se pare ca ministrul de resort a emis in cursul zilei de vineri un ordin prin care autorizeaza salariatii "defunctei" ASSI sa opereze sistemele electronice, deci implicit sa emita si autorizatii de transport. Ordinul ar fi valabil pana la Craciun, dupa care doar incep sarbatorile de iarna si lucrurile se linistesc, nu!
Prima conducere a celor 2 centre care mostenesc ASSI, se pare ca s-a retras prin demisie, se pregatesc sa intre in joc alte persoane care vor prelua conducerea celor 2 institutii.
Afara ninge!

vineri, 18 decembrie 2009

Guvernarea electronica in stare de avarie.

Prin Legea 329 aceea a reducerii cheltuielilor bugetare, s-a stipulat si desfiintarea ASSI - Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale, cu toate ca este o agentie cu profil european, necesara, in litera si spiritul angajamentelor statului roman luate pentru integrarea europeana.
Dar, dupa cum se stie, somnul ratiunii naste monstrii, in cazul nostru picoteala guvernamentala a indus starea de coma in sistemele electronice nationale.
De mai bine de o saptamana, incepand cu data de 10 decembrie 2009, data aparitiei hotararii de guvern prin care se desfiinteaza legal ASSI, si este impartita in alte doua institutii, denumite inofensiv centre, de fapt este posibil sa fie trei centre, sunt zvonuri ca si centrul pentru combaterea terorismului "virtual" va imparti resursele defunctei ASSI, deci de mai bine de o saptamana nu s-au mai emis autorizatii de transport, interne si internationale, tirurile sunt blocate in vami neputand intra sau iesi legal fara aceste autorizatii.
O alta consecinta a modului stangaci si amator in care s-a planificat si executat transferul atributiilor agentiei catre centre, transfer inca inghetat, este blocarea ieri 17 decembrie a sistemului e-licitatie, care efectiv a cazut, motivele si durata, inca nu se cunosc.
In mare pericol este si partea de guvernare electronica, in curand declaratiile fiscale care se depun prin sistemul ASSI pot urma soarta SEAP. Sa speram ca sistemul va rezista, nu este momentul ca de sarbatori, pe zapezile de acum mii de firme sa ia in piept drumurile si cozile fiscului, sanatatii, pensiilor s.a.m.d.
In data de 15 decembrie a avut loc un miting spontan al salariatilor, ramasi suspendati, pierduti intre institutii, ai defunctei ASSI si nu inca transferati fortat la "doritele" centre.
Au filmat la miting Realitatea, Antena si TVR. Am identificat o relatare a TVR, puteti copia linkul de aici: http://www2.tvr.ro/webcast/WebPlayer2.php?file=rtmp://perthro.tvr.ro/rec/DATA-2009-12-15-13-53.flv&name=Telejurnal
Evolutia crizei "guvernarii electronice" continuua, voi reveni cu amanunte cand acestea vor fi disponibile.

sâmbătă, 12 decembrie 2009

Poll propriu alegeri prezidentiale 2009.

Am postat un sondaj pe blog, multumesc celor 22 de votaci care l-au luat in seama. Conform voturilor inregistrate, votacii mei internauti au votat astfel: Actualul 8 voturi-36,4%; Geoana 3 voturi-13,6%; Crin 7 voturi-31,8% si Gigi&Vadim 4 voturi-18,2%. Prima concluzie s-a trecut prea usor peste fraudele de la primul tur de alegeri, cred ca dl. Crin Antonescu a fost defavorizat masiv, merita turul II. A doua concluzie: estimare Geoana turul II plecand de la datele de mai sus: 3 + 7*77%+4*54%= 10,55 voturi- 48%. Prin diferenta Traian Basescu 52%. Rezultate in marja de eroare. Personal validez alegerile, astept si institutiile statului sa o faca.

60 de secunde, nu filmul!

Matematica electorala, renumaratoare voturi nule:
138.476 voturi * 10 secunde = 1.384.760 : 60 = 23.079 minute : 60 = 385 ore : 17 membri BEC = 23 ore munca. Deci 23 de ore de munca per membru al BEC in intervalul vineri-luni orele 15, aproximativ 8 ore pe zi. Sper sa citeasca acest calcul si jurnalistii tv care considera imposibila renumararea voturilor in acest weekend. Intuiesc diferente minore, putine voturi valabile catalogate eronat. Maxim 2.000 de voturi, impartite intre cei doi candidati. Putin zgomot pentru nimic.