Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

marți, 27 aprilie 2010

Cresteri de preturi pe piata imobiliara.





Piata imobiliara este piata americana unde trendul probabil s-a inversat in februarie 2010, preturile caselor crescand pentru prima data dupa 3 ani. Indicele S&P/Shiller a crescut cu 1,3% fata de februarie 2009, prima crestere anuala din decembrie 2006. Preturile caselor in ianuarie 2010 au fost cu 30% sub nivelul de varf atins in iulie 2006. Cresterea preturilor imobiliare consemnata in februarie impreuna cu cresterea de angajari inregistrata in martie sunt semne ca recesiunea care a afectat economia US a pierdut din putere si se fac pasi pe drumul revenirii. In ceea ce priveste casele nimeni nu se asteapta la cresteri spectaculoase de preturi, stocul de case intrate in “foreclosure” este inca mare si va mai dura pana va fi lichidat.
Pe piata imobiliara romaneasca varful de pret a fost atins in vara lui 2007, translatand perioadele, strict mecanic, pe la inceputul anului 2011 putem vedea cresteri pe pret si pe piata imobiliara locala, deci anul 2010 ar inregistra punctual de bottom in imobiliarele noastre, punctual de jos al preturilor.
Pe o alta piata imobiliara asezata, cea britanica, luna martie inregistreaza cresteri lunare de pret in jurul cifrei 1, cu valori de la 0,30% la 2,60%, in functie de sursa si cu cresteri anuale intre 1% si 13,40%, tot asa, in functie de sursa si de zona analizata.
Preturile imobiliare au inceput sa creasca anticipand revenirea economica globala.
Global Property Guide vedea in toamna anului trecut o revenire pe plus a pietei imobiliare franceze cu o crestere de 3,9% in trimestrul II dupa o perioada de scadere.
La nivel global in ultimul trimestru al anului 2009 preturile au crescut in 22 de tari, din cele 34 care raporteaza statistic evolutia preturilor, iar in 11 au scazut.
Trendul pietei imobiliare este de revenire, urmeaza ca statisticile anului 2010 sa confirme sau sa infirme aceasta.
Principala piata care este vazuta ca urmand sa fie in scadere este cea a Chinei, unde preturile au continuat sa creasca pe toata perioada recesiunii.


Referinte:
Home Prices, Consumer Confidence in U.S. Probably Increased By Shobhana Chandra, Bloomberg
House Price Crash.co.uk - statistici
French house prices rebound!, Global Property Guide

luni, 26 aprilie 2010

Being Bernie Madoff.

It’s not the first Ponzi scheme but is the biggest, a lot off money involved and for a long period off time.
Madoff is a bad person, that is clear, but he was credible for many other investors and for many banks and investments fond.
Probably because Madoff have a good resume: stoke broker, financial adviser, chairman of NASDAQ, philanthropist. A mystery aura, he’s identity never to be disclosed in investments fund reports. BLMIS was founded in 1960, in the ’80 or ’90 when is supposed that begun the foul play it was an important securities firm.
A 20% return is very big when bank deposits pay 3 or 4%. Why investors, charity foundations, banks and investments found believe that this is possible. Do they perform any tests, any financial analysis before give away billions?
It was only greed, only trust in Madoff ability to obtain spectacular earnings? I suppose that those investors make similar gains in other business, so for them 20% return it was an usual profit.
If that is the case, I am wonder how many other schemes are now in progress!
B.M. take all guilt on himself, for me is hard to believe. Probably it was a move to protect other family members, other associates, but this is justice task to clarify.
If only he is going down for Madoff will be easy to support, but if the chain of guilt is completed with family members, then the scam is not worthy.
Time will tell.

duminică, 25 aprilie 2010

Marea comasare de taxe, partea a doua.

Pachetul urmator de taxe reduse, comasate sau anulate incepe promitator Ministerul Mediului prin Administratia de Meteorologie comaseaza taxele de atestare de competente meteo cu valori intre 15 si 1500 lei, precum si taxele de avizare a studiilor de climatologie, dar elimina o taxa de avizare a amplasarii de noi statii meteo. Nu vad insa impactul asupra populatiei, poate doar daca avizarea competentelor meteo se refera la avizarea cautatorilor de apa cu “crenguta vibratoare” sau a vrajitoarelor pentru datul in bobi si ghicitul vremii.

Ministerul Justitiei elimina o taxa ONRC de 3 lei privind eliberarea de informatii despre calitatea detinuta in firma. Aferim.

MAI prin Agentia de Cadastru comaseaza multe din taxele de cadastru, comasarea nu inseamna reducere, si aceasta este impresia care incepe sa se contureze din lecturarea listei de taxe.

Tot MAI prin intermediul unei agentii de care multa lume nu a auzit Autoritatea Nationala de
Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (A.N.R.S.C.) comaseaza doua taxe de 50 de lei, sper ca in urma comasarii san u rezulte o taxa de 100 lei.

Inspectoratul de Stat in Constructii comaseaza doua taxe si elimina una, in sfarsit mai se si elimina taxe.

Surpriza si Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale elimina vreo 4 taxe de avizare. Directia de Sanatate Publica idem, elimina 4 taxe cu valori modice, 6-250 lei.

Agentia Nationala a Medicamentului, comaseaza si surpriza, redenumeste 13 taxe, venituri proprii. Ministerul tutelar al sanatatii elimina o taxa de autorizare, economie pentru firme 25-300 lei.

Inspectia Muncii comaseaza si redenumeste 17 taxe, la fel face si Ministerul Dezvoltarii cu 2 taxe, Compania de Drmuri cu alte 13 taxe, la fel si ISCIR cu vreo 27 de taxe comasate in 11, doar ANRE elimina 11 taxe aplicabile agentilor economici.

Pana acum nu am vazut taxe aplicabile populatiei eliminate, iar taxele care chiar se incaseaza sunt dissimulate in alte taxe si tarife, de eliminat se elimina taxele cu impact bugetar mic spre inexistent.

Mai sunt de analizat 32 de pagini de taxe din 72, poate surprizele placute urmeaza. Nu cred, dar speranta moare ultima.

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Indiferenta si lipa de profesionalism in spitalele romanesti.


Pentru postarea cu numarul 100 nu aveam intentia de a scrie despre ceva serios, mai curand cateva ironii despre politicieni si oameni de “afaceri”, dar ceea ce se intampla in societatea noastra nu ma lasa.
Doua paciente ale unui spital bucurestean ajung in stare de soc septic dupa interventii minore, una din ele este o persoana relativ cunoscuta, prim solista la Opereta, alte doua paciente din tara sunt trimise acasa de la camera de garda, cu retete pentru afectiuni benigne, ambele sfarsesc de crize cardiace, la mai putin de o ora de la parasirea unitatii spitalicesti.
Un cunoscut, om activ, inca nu implinise 70 de ani, acum ceva timp primeste de la medici recomandarea de a se opera pe cord, altfel nu i se mai dadeau mai mult de 6 luni de viata. Moare pe masa de operatie. Greseala lui, s-a operat in tara, a avut incredere in sistem.
Presedintele isi vede de operatia de hernie de disc la Viena, prim-ministrul Tariceanu isi opereaza genunchiul ranit de “motor” in Franta, presedintele FRF tot asa isi trateaza cancerul in Franta, A. Esca fractura la Viena. Nu ii acuz pe ultimii doi, ei nu raspund de sistemul medical din Romania, ceilalti doi, da, raspundeau sau inca raspund.
Actualul ministru al sanatatii, Cseke declara ca Romania este sub media europeana la infectii intraspitalicesti, din simplul motiv ca la noi nu se declara.
Acelasi lucru il declara si presedintele Colegiului Medicilor din Romania Astarastoae, medicii nu declara infectiile de frica, pentru a evita repercusiunile.
Si nu este asa, daca nu avem o problema, cum sa cautam solutii de rezolvare.
Cu toate acestea in anul 2007 spitalele din tara noastra se situau pe primul loc in Europa la capitolul risc de infectii cu germeni rezistenti la tratamentele obisnuite. Este vorba de unele bacterii care nu mai raspund la tratamentele cu antibiotice.
In Statele Unite, la o populatie de 300 milioane de locuitori, se raporteaza 2.000.000 de cazuri de infectie nosocomiala anual, iar numarul deceselor este estimat undeva intre 20.000 si 88.000 de decese anual.
Pastrand proportiile pentru tara noastra estimarile ar fi de 135.000 de infectii per an, si undeva intre 1.350 si 5.900 de decese anual. Cifrele bineinteles sunt valabile doar daca calitatea actului medical si a masurilor de prevenire a infectiilor, sunt la acelasi nivel.
Unele masuri sunt simple spalatul mainilor si sterilizarea aparaturii folosite, dar avand in vedere cazul de la CF2 se pare ca nu se respecta, cele doua paciente au “beneficiat” de interventii simple in cadrul aceluiasi bloc operator, la interval de 30 de minute.
La numarul deceselor cauzate de infectii luate in spital, daca mai adaugam si numarul deceselor cauzate de erori medicale obtinem imaginea sumbra a tarii in care traim, tara care isi pierde personalul medical, tara din care pleaca tinerii si nu numai pentru a-si cladi un viitor in alte tari. Tara in care se vrea coplata in sistemul medical, adica pe langa contributiile retinute din salariu si spaga, afanta apaga, pe langa platile facute la cabinetul privat, al doctorului de la spitalul de stat, mai vrem si o plata catre stat, sa fie acolo.
Daca la recensamantul din 1992 populatia inca era peste 22 de milioane, mai exact 22.810.033, iar la cel din 2002 scadea cu un milion fiind numarati 21.680.974 de cetateni, probabil la recensamantul din 2011 vom vedea ca suntem sub 20 de milioane, undeva pe la 18-19 milioane.
Inchei cu rugamintea, ultimul care pleaca sa stinga lumina.

Update:
La finele anului 2008 am avut ocazia sa petrec ceva timp peste ocean si am mers si la o sala de sport. La indemana era pusa galetusa de servetele dezinfectante, nu pentru maini, ci pentru aparate, astfel ca dupa folosirea lor sa le poti curata si sa le lasi "proaspete" pentru urmatorul utilizator. Exagerau? Pentru standardele noastre da, pentru o lume normala, nu.
Tot pe acolo am trecut pe langa o cladire destul de mare, la iesirea din oras, si este vorba de un oras mic, de 50.000 de locuitori, unde exista un spital, un spital veterinar, Crestline Veterinary Clinic. Arata mai bine decat majoritatea cladirilor de spital vazute la noi.
Mai avem multe de facut pana vom ajunge cu spitalele noastre la nivelul clinicilor lor, inclusiv in ceea ce priveste igiena unittilor sanitare.

miercuri, 21 aprilie 2010

Dilema imobiliara a anului 2010.




Majoritatea comentatorilor fenomenului imobiliar romanesc (deci local), blogeri sau postaci de ocazie la multele articole aparute pe netul romanesc, vad o cadere a preturilor, un armaghedon cu multe victime, atat in randul populatiei, dezvoltatorilor sau a bancilor.

Personal ma pozitionez in tabara optimistilor, vad anul 2010 drept un an de stagnare a preturilor, de pozitionare in piata a dezvoltatorilor, dar nu de dezastru imobiliar. http://ride-for-life.blogspot.com/2010/04/pretul-corect-in-imobiliare-anul-2010.html

PriceWaterHouse and Cooper impreuna cu Urban Land Institute au publicat studiul “Emerging Trends in Real Estate Europe 2010”, deci despre tendintele emergente in imobiliarele europene in 2010. http://www.pwc.com/gx/en/asset-management/emerging-trends-real-estate/europe.jhtml

Tonul studiului este de un optimism prudent in aprecierea tendintelor din 2010. Rolul cel mai important in evolutia pietei apartine guvernelor si bancilor, guvernelor prin efectele retragerii pachetelor de stimuli, iar bancilor prin modul in care vor gestiona situatia creditelor. In bilanturile bancilor s-au strans credite comerciale imobiliare de 781 miliarde euro in Zona Euro, la care se aduna 278 miliarde din sistemul bancar britanic si “cireasa de pe tort” cele 95 de miliarde euro CMBS, titluri derivative europene garantate ipotecar.

Vor urma statele europene modelul irlandez, tara care a creat o agentie de management a activelor care a cumparat active toxice in valoare de 77 miliarde euro de la banci.

Studiul face recomandari de investitii, profesionistii din domeniu il pot studia. Castigurile preconizate sunt intre 3 si 6 puncte procentuale, poate si dezvoltatorii nostrii vor citi acest studiu si vor lua exemplu.

Europa de sud est nu mai este recomandata, Spania este trecuta la “de evitat” pe anumite segmente. In domeniului investitiilor imobiliare in spatii comerciale de retail citez “comunitatea de investitii este foarte reticenta cu privire la Turcia si Bulgaria, să nu mai vorbim de Ucraina si Rusia, care sunt complet moarte”.

Despre Romania si modul in care este vazuta, altadata, poate in postarea viitoare cu numarul jubiliar 100.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Reactii contradictorii la eruptia vulcanica din Islanda.

Un vulcan cu un nume imposibil de pronuntat a erupt in tara nevecina Islanda si norul de cenusa vulcanica a perturbat traficul aerian din spatial aerian european. Oficialitatile si-au facut daoria si cot la cot cu media au anuntat evenimentul. In urma cu cateva decade anuntul despre norul sovietic venea cu zile intarziere.

Reactiile alarmiste nu au intarziat, mai jos reproduc avertisementul referitor la lentilele de contract al unui cunoscut medic bucurestean.
• "Isi pot pune aceste lentile de contact in spatiile interioare, dupa ce s-a facut o igienizare a lentilei. Este, de asemenea, periculos si pentru persoanele cu sensibilitate oculara. Daca nu se respecta regulile, norul vulcanic poate da leziuni foarte grave ale corneei si infectii grave ale ochiului", a precizat Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie.
Spicuiesc din comunicatul guvernului regasit si pe Hotnews.ro:
Traficul aerian romanesc a fost inchis total sambata, de la ora 18,00, cel putin pana duminica, la ora 12,00, decizia fiind luata de Comitetul pentru situatii de urgenta, reunit la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Emil Boc, transmite Agerpres. Boc a spus ca nu se retin recomandari speciale pentru populatie si nu exista niciun fel de risc pentru viata de zi cu zi a oamenilor.

"Astazi (sambata – 17.04.10), la ora 21,00, norul vulcanic va acoperi intreg teritoriul Romaniei, la altitudini intre 6.000 si 10.000 de metri. Pana maine (duminica – 18.04.10), la ora 21,00, nu exista niciun fel de risc de depuneri la sol a cenusei vulcanice. Nu se retin recomandari speciale pentru populatie, nu exista niciun fel de risc din privinta vietii de zi cu zi a populatiei', a precizat Boc, adaugand ca autoritatile sunt pregatite sa faca fata situatiei.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat ca norul vulcanic nu prezinta risc pentru populatie, cata vreme se afla la o altitudine de 6.000 - 7.000 de metri. Oficialul a precizat ca nu exista riscul nici ca ploaia sa antreneze particule de cenusa, avand in vedere ca picaturile se formeaza pe la 2.000 de metri altitudine.

Bineinteles ca nu lipsesc punctarile locale regasite in presa din provincie:

Eruptia unui vulcan din Islanda a impus cea mai mare restrictie aeriana din toate timpurile. Cinci curse care trebuiau sa plece astazi din Bacau spre Italia, Polonia, Otopeni si Timisoara au fost anulate din cauza unui nor de cenusa.

Incepand cu aceasta dimineata, la decizia Ministerului Transporturilor, spatiul aerian bacauan a fost inchis pe o perioada nedeterminata

A se retine “la decizia M.T., spatial aerian bacauan a fost inchis”, sfatuiesc detinatorii de avioane din Bacau sa foloseasca spatiul aerian al judetelor vecine si numai pentru deplasari ce nu sufera amanare.

Un alt titlu de pe Hotnews.ro ne aduce la cunostinta:
UPDATE 11 aeroporturi din tara sunt inchise sambata. Guvernul da asigurari ca norul de cenusa vulcanica nu reprezinta un risc pentru populatie, desi OMS sustine contrariul.

Atat doar ca in articol nu se mai face nicio referire la OMS, probabil in ideea ca titlul vinde cartea, sau ca cititorii sunt atinsi de Alzheimer.

In sinteza daca aveti lentile de contact evitati plimbarile la mai mult de 2000 de metri altitudine, pe la 6000 e un nor rautacios si inchei cu o gluma care circula „hey Iceland, we ask for cash, not ash”, depunatorii din Marea Britanie si Olanda stiu de ce.

Marea comasare de taxe, 72 de pagini de taxe comasate sau reduse. Primele 56 de taxe.

Sincer in momentul in care am citit despre marea fapta de vitejie a guvernului Boc, reducerea, eliminarea sau comasarea a 189 de taxe si impozite, fapta concretizata intro lista de 72 de pagini, am aplaudat realizarea, dar am amanat studierea listei. Pana azi, cand mi-am facut curaj, am deschis documentul si am inceput studiul.

Primele 4 taxe comasate tin de Ministerul Muncii Casa de Pensii si se refera la tarife de eliberare documente, astfel 3 tarife de 10 lei per adeverinta si unul de 100 de lei per adeverinta au fost inlocuite cu un tarif de 15 lei per adeverinta. Tariful de 100 de lei era destinat executarilor silite si consta in eliberarea adeverintelor care contin informatii necesare executarii silite, solicitate de catre executorii judecatoresti si executorii bancari. Primele trei se refereau la adeverinte necesare stabilirii stagiului de cotizare, venitului asigurat, a punctajelor realizate, deci in general pentru dosarul de pensie. Avantaj executorii judecatoresti.

Urmeaza un tarif al Internelor al Inspectoratului de Aviatie, tarif orar de stationare cu o valoare intre 42 si 85 de lei, eliminat. Nu stiu caror avioane se adresa, implicatii pentru populatie, cred ca zero.

Nxt 9 tarife ale Ministerului Comunicatiilor, de fapt venituri proprii ale Autoritatii Nationale
pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, autoritate aflata in subordonarea Parlamentului. Cele 9 tarife aplicabile in domeniul utilizarii spectrului radio, cu valori intre 24 si 1.200.000 euro au fost comasate intrun tarif de utilizare a spectrului reglementat de OUG/2009. Numarul ordonantei nu este trecut, dar in domeniul comunicatiilor este un mare haos, asa ca nu ma mira. In ceea ce priveste agentia de mai sus urmeaza infrigementul European la adresa ministerului si a statului roman, asa ca de c ear fi simplu cu tarifele. Impact asupra populatiei a masurii de comas are, nu direct, si oricum vag.

Secretariatul General al Guvernului, prin Comisia Nationala a Controlului Activitatii Nucleare, urmeaza pe lista cu 16 taxe si tarife de autorizare in domeniul activitatii nucleare, cu valori intre 50 si 3.000.000 lei, care se comaseaza. Impact asupra populatiei zero.

Ministerul Economiei, prin Biroul de Metrologie, comaseaza 13 taxe si tarife cu valori intre 54 si 2.700 lei, in 10 tarife. WTF, schimbam primesc, dar sa nu se modifice nimic.

Ministerul Educatiei, prin Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, ce pompoasa denumire, comaseaza doua tarife de evaluare, tarife calculabile in functie de salariul unui profesor gradul I cu vechime mai mare de 40 de ani. De ce nu la nivel de profesor debutant, se pare ca salariile debutantilor nu sunt bune nici ca etalon pentru taxele incasate de statul roman.

Ministerul Internelor, prin IGP, elimina taxa de radiere a armei din permisul de port arma, si de includerea in obiectul de activitate al unei firme a operatiunilor cu arme si munitii. Economie pentru subiectii taxei 50-100 lei.

Tot in ograde Internelor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, elimina 4 taxe de avizare in domeniul securitatii la incendiu si al protectiei civile. Economie la nivelul beneficiarilor de taxa intre 50 si 200 lei. Ramanem in aceasi ograda, Directia Generala Pasapoarte, elimina o taxa de 10 lei, privind eliberarea de date din Registrul National de |Evidenta a Persoanelor si altele asemenea. IGP revine si comaseaza trei taxe de avizare in domeniul rutier cu valori intre 100 si 200 lei, probabil ca taxa comasata va avea valoarea intre 100 si 200 lei, eventual actualizata cu indicele de inflatie.
Inspectoratul pentru Evidenta Populatiei elimina si el cateva taxe cu valori de 1, 4 si 20 lei. Acestea se adresau strict populatiei, multumim guvernului.

Acestea au fost primele 56 taxe, majoritatea nu se adreseaza populatiei, cele care se adreseaza firmelor private sunt comasate in noi taxe, probabil nu si reduse. Unele sunt numai mutarea banilor din buzunarul stang in cel drept, gen taxele nucleare. Pana acum reduceri minore pentru populatie, chiar cresteri in ceea ce priveste taxele de la casele de pensii.
In curand urmeaza urmatoarele 50 de taxe, poate acolo sa fie ascunse avantajele pentru populatie.

miercuri, 14 aprilie 2010

10 motive pentru care Basescu a fost votat un presedinte mai slab decat Iliescu, Constantinescu si Ceausescu.

10. Constantinescu este sexagenar, Iliescu octogenar, Ceausescu nu mai traieste, romanii isi respecta batranii.

9. Asa au votat cititorii Cotidianul.ro .

8. Poporul roman e un popor iertator.

7. Totul se uita.

6. Cititorii Cotidianul.ro nu sunt membrii PD-L, marea majoritate.

5. Intrebarea din sondaj a fost neclara: “care a fost cel mai slab presedinte”.

4. Despre retrasi din politica si morti numai de bine.

3. A fost numai un sondaj pe net, nu s-a votat cu birou electoral.

2. Lulutza_Antica a fost vigilenta.

1. Basescu castiga orice competitie la care participa.

marți, 13 aprilie 2010

luni, 12 aprilie 2010

10 motive pentru care Emil Boc este un prim ministru mai bun decat Ilie Verdet

10. Boc a fost prim ministru de patru ori, Verdet numai o data.

9. Boc nu isi priveste de sus Seful.

8. Numele lui Boc e 100% romanesc, nu poate fi scris cu tz, adica Verdetz.

7. Boc intai a terminat facultatea, apoi a fost numit in functii de conducere, Verdet intai a fost numit director, apoi a terminat ASE-ul, si liceul deasemenea.

6. Boc este singurul PM cu studii de drept constitutional care poate da 10 ordonante neconstitutionale consecutive.

5. Boc nu are de gand sa infiinteze un nou partid, foloseste partidul Sefului.

4. Boc negociaza mai bine cu muncitorii nemultumiti, de cand e PM nu a avut greve pe Valea Jiului.

3. Boc a reusit sa imprumute 20 de miliarde Euro de la FMI aproape fara sa ceara.

2. De capul lui Boc se pot sparge oua de Pasti, pe vremea lui Verdet de Pasti nu se gaseau oua, sau vopsea, sau miel, sau cam aproape orice altceva.

1. Boc niciodata nu isi contrazice Presedintele care l-a numit in functie, dar niciodata.

miercuri, 7 aprilie 2010

Pretul corect in imobiliare - Anul 2010.

Teoria economica pura ar spune pretul este rezultatul actiunii a doi factori cererea si oferta. Nu conteaza cat de mare sau de mic este pretul cerut atat timp cat exista oferta. Acest mod de a privi realitatea economica faciliteaza aparitia bulelor imobiliare. Preturile vor avea tendinta sa creasca rapid, nesustinut economic pana la momentul in care nu va mai exista cerere.

Dar care este pretul corect?

Exista mai multe variante de a estima acest pret. O modalitate raportarea pretului la venit, in functie de venitul median anual al familiei se estimeaza pretul locuintei. Se pare ca la noi nu se poate stabili venitul median, asa ca daca folosim venitul mediu lunar recent anuntat pentru 2009 obtinem un venit mediu anual pe familie de 6.000 de euro, respectiv pretul unei locuinte intre 24.000 si 30.000 de euro. Pentru Bucuresti inca este o suma insuficienta, dar in tara se poate cumpara un apartament de 2 camere cu aceasta suma.

Alta varianta raportul intre suma necesara ca avans si venit. In Marea Britanie avansul necesar ca aport al cumparatorului reprezinta un an de venit. Deci raportat la realitatile locale, 6.000 de euro avansul, restul credit ipotecar. 25-30% avans, deci o valoare a achizitiei de 20.000-24.000 de euro.

Raportul pret/chirie. Simplu se divide pretul locuintei la chiria anuala. Cifra normala 15, deci la o chirie de 300 de euro lunar, 3.600 anual, pretul unui apartament cu 2 camere in Bucuresti 54.000 de euro. Castig echivalent cu cel adus de un depozit bancar remunerat cu o dobanda de aproximativ 7%.

Deja preturile sunt pe acolo, indiferent de optiunile si asteptarile personale. Intre cateva orase mari in frunte cu capitala si restul localitatilor apare o ruptura de pret, vizibila si explicabila prin realitatile locale, migratia populatiei si oportunitatile de afaceri sau de munca.

Preturile in imobiliar nu sunt la fel de fluide precum cele ale actiunilor, exista o rezistenta la scadere, fapt vizibil si in bula imobiliara recenta. Intre 2002 si 2007 cresterea a fost de 1000%, de la 10.000 la 100.000 de euro (apartamentele cu 2 camere). Scaderea din 2007 pana acum, aproximativ 50%, de la 100.000 la 50.000 de euro.

Pretul corect?

Mai sus sunt trei variante, conteaza venitul anual al familiei, restrictiile la acordarea creditelor si castigul adus de locuinta, indiferent ca este folosita ca locuinta personala sau inchiriata.

Personal sunt de acord cu cei care spun ca s-a atins minimul, 2010 va fi stationar si incepand cu 2011 prevad cresteri usoare.

marți, 6 aprilie 2010

Sarbatoarea de Pasti 2010 la romani. Pamflet.

Primul om in stat, presedintele a petrecut pastele penduland intre doua lumi, sectorul 7 al capitalei – Sinaia si judetele secesioniste din centrul tarii. La Castelul Foisor din Sinaia a fost insotit de 20 de persoane, la slujba de inviere de la Miercurea Ciuc de mai multe, majoritatea baieti cu ochi albastri de la SPP. A fost o replica la vizita lui Obama in Afganistan, tinuta de camuflaj, casca de protectie, elicoptere, lunetisti si o vizita fulger in teritoriul neprietenos.

Al doilea om din PDL, adica ministresa Udrea a petrecut pastele tot la Sinaia, pentru ca, citez “i-a fost foarte greu sa aleaga intre destinatiile turistice romanesti, care au o valoare deosebita in preajma sarbatorilor de Paste”. Pacat, o sugestie sa incerce pe Litoral, dar pe acela bulgaresc, poate invata ce trebuie facut pentru reinvierea celui romanesc. A spus valoare, cred ca a vazut preturile sejururilor de pasti de prin statiunile romanesti.

Precizare: Presedintele a dansat cu sotia.

Al doilea om in stat si primul in PDL, inca, primul ministru, a petrecut sarbatorile de Pasti in sanul familiei, din ce am citit in presa nu a fost prea inspirat. Acum ori ca tatal P.M. si-a citit fluturasul de pensie, ori ca a considerat ca e prea obositor sa se mai aplece spre copil la traditionala ciocnire a oului, conform Hotnews Tatal lui Emil Boc i-a spart premierului un ou in cap.

Nu ne facem probleme premierul e tare de cap, mai rezista si in 2010, pentru 2011 nu garantez.

Avand in vedere riscurile la care s-a supus primul om in stat, adica presedintele, rezerva sa, presedintele senatului, a stat la cutie in capitala, in liniste, fara excese, cine stie, poate acum e momentul sau. Nu, nu a fost.
A doua zi de Pasti, a facut ceva made in America, “Poate o sa iesim un pic la iarba verde a doua zi. Avem si o traditie frumoasa in familie, finutii nostri vin a doua zi intr-o cautare, lucru invatat din America, o cautare de oua prin gradina, a spus Mircea Goana”. Prin America se face pe scara larga, se cauta oua de ciocolata prin parcuri, in principal, puse pe acolo de primarie, e un fel de concurs de Paste pentru copii. La noi se poate adapta, se pot ascunde contracte si afaceri bune, iar finii sa le caute, sau cumnatii, etc.

Presedinta Camerei Deputatilor a petrecut sarbatoarea la Valea Doftanei. Hmmm, chiar asa, vizite de studiu, inca nu este cazul, tot partidul domniei sale e la putere.

Melescanu a petrecut sarbatorile pascale in bucatarie, a gatit fara probleme, si apoi a consumat tot ce a gatit, se pare ca a fost si platit pentru asta, cu un ban de argint.

Eu cel putin asa am inteles de pe http://www.realitatea.net/cum-vor-petrece-politicienii-de-paste_706364.html

Alti politicieni cica au mers prin Europa, explicabil tot acolo merg si cand au probleme medicale, de ce nu ar merge si la distractie.

Insa au fost si politiciei romani care au muncit, de exemplu, dl. Remus Cernea care a depus dosarul de candidatura la sediul BEM duminica seara, cu patru ore inainte de expirarea termenului de inscriere in cursa electorala. Dar probabil ca a degustat ceva innainte de a face acest pas pentru ca Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a respins marti candidatura in calitate de independent a lui Remus Cernea, pentru ca nu respecta conditiile impuse de lege, a declarat purtatorul de cuvant al BEM. Remus Cernea nu a respectat nicio conditie de inscriere.
Sa fim olimpieni, important e sa participi, la ceva, la orice, macar sa depui doua coperti pe care sa scrii “dosar de candidature”.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, pare ca nu a petrecut de sarbatori, marti s-a intalnit cu medicii pentru deblocarea crizei din sector. Misiune imposibila, dar macar asa cineva din guvernul roman mai misca hardughia guvernarii si da impresia de deplasare si de iesire din criza.

Daca alti politicieni sunt nemultumiti ca nu au fost recenzati, astept relatari de calatorie, imagini si fac update.

Sarbatori fericite.