Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Politicianul Tampon specie perena.

In ultimii douazeci de ani am intalnit trei specii de politicieni: politicianul lider, politicianul turma si politicianul tampon. Din prima specie fac parte politicienii confirmati de votul popular: Iliescu, Basescu, Constantinescu, Oprescu, Mazare, Ontanu si altii ca ei. Sunt putini, pentru ca iti trebuie o doza de charisma, de priza la public si de mult sange rece in bataliile electorale sau intra-partinice. Politicianul turma este compus din politicianul de fotoliu, parlamentar, consilier judetean sau orasenesc, acestia fiind crema speciei si politicianul de sedinta, de miting, de lipit afise etc. Cu alte cuvinte politicianul calfa, aspirant la fotoliul atoatevindecator.
Acesti politicieni sunt si ei vizibili, mai ales cei care sunt parlamentari, dar nu ies prea mult in fata, importanta lor este apreciata la votarea unor legi, sau amendamente cu dedicatie, in rest sunt masa de manevra.
Cel mai obscur politician este politicianul tampon, de obicei pus in functii de conducere prin regii, companii ale statului, agentii si ministere. Sarcina sa colectarea de fonduri pentru partid, prin mijloace legale, sponsorizari sau nelegale, contracte cu dedicatie, folosirea resurselor statului in bataliile electorale, etc. Este sacrificabil, daca ceva iese in presa, daca DNA-ul e pe fir, atunci politicianul tampon ia asupra sa loviturile, oprobiul sau chiar condamnarea penala. Uneori este sacrificat pentru bunul mers al partidului sau al politicianului leader care il conduce, asa cum PM Boc a sacrificat 6 ministrii la remaniere, pentru a isi salva scaunul si tot asa cum va fi sacrificat de Presedinte pentru ca acesta sa isi salveze blazonul de politician.
O varianta a politicianului tampon este politicianul trompeta, prin glasul caruia sunt atacati dusmanii sau isi spune parerea liderul. Un exemplu la zi ministra Udrea, in primul mandat al Sefului a iscat scandalul biletelul, atacand PM in functie atunci, acum in al doilea mandat a atacat PM Boc longevivul, propunand remanierea totala a guvernului. Dar nu si-a dat demisia ca sa dea exemplu, doar a rostit tirada in locul sefului.
Mai devreme sau mai tarziu va fi si dumneaei sacrificata, momentan nu si-a atins "pragul de sus".
Mai sunt sau au fost si alti politicieni tampon, unii vizibili altii invizibili, pentru marele public privitor la tv. Specia se regaseste si in alte tari, unele democratii consolidate, si este se pare perena.
Recent in presa s-a scris de trecerea in alta lume a unei politiciene de la Craiova, cercetata penal pentru ca ar fi donat mai mult decat a castigat acum cativa ani. Partidul a primit, doamna respectiva a parasit scena, alti politicieni tampon i-au luat deja locul.
Specia a existat si in comunism, foarte rar pica cate un ministru, prim-ministru sau mare director de combinat, pentru a arata poporului ca partidul nu greseste, oamenii insa da, mai gresesc, si din cauza lor nu mergea bine viata in tara, nu se dadea caldura, zahar sau altele strict necesare.
Decorul s-a schimbat politica nu, este aceiasi, dorinta de capatuiala subzista si isi face simtita prezenta din plin.