Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

joi, 24 iunie 2010

Mondialul sud-african si televiziunea publica.

In economie se spune ca statul este cel mai slab administrator. Din ce vedem la acest campionat mondial si in domeniul transmisiilor televizate e cam la fel.
Daca in primele doua tururi din faza grupelor nu au fost probleme, cateva meciuri pe zi, dar la ore diferite, odata cu meciul trei din grupe lucrurile devin prea complicate pentru TVR. In consecinta transmite in direct numai unul din meciuri, celalalt posibil sa il transmita inregistrat. Acest mod de a face transmisiile imi aduce aminte de recent incheiata Liga a Campionilor, transmisa tot de TVR si tot in ritmul de un meci pe seara. Pro Tv avea o solutie pentru a transmite doua meciuri pe seara, unul pe canalul Sport.Ro.
Dar TVR este un canal singur in fata problemelor. De ce nu s-a apelat la TVR 2 sau alt canal din ograda, nu vom sti. Probabil pentru ca TVR nu are o conducere interesata de ce se petrece mai departe de fotoliul pe care il ocupa.
Transmisia pe internet a meciurilor, pe situl TVR imi pare o incercare buna, dar insuficient fundamentata tehnic. Recomand eurovisionsports.tv pentru comparatie.
O alta eroare determinata de sistemul transmisiei numai a unui meci, azi s-a transmis Olanda-Camerun meci fara miza, in timp ce intre Japonia si Danemarca are loc finala pentru locul 2 in grupa, meci de totul sau nimic.
Altfel, dupa ce am vazut "performantele" Frantei si Serbiei, imi este si mai clar ce departe este nationala noastra de fotbalul mare. Nivelul nostru nu este nici macar decent.
Sa speram ca pana in 2014 o sa invete si TVR sa faca transmisiuni "duale", cei de la siteul recomandat mai sus, se pregatesc de transmisiuni 3D cu ocazia Mondialului brazilian.

luni, 21 iunie 2010

Primar general sau Presedinte, cruciada ramane aceiasi.

Din pacate exercitiul electoral romanesc nu presupune si prezentarea unui program, a unei agende, sau macar a unor intentii, astfel ca votam si dupa aceea respectivii alesi pot face tot ce vor, doar nu si-au luat vreun angajament fata de votanti.
La nivel guvernamental predomina modelul pompierului, al prim ministrului care fuge acolo unde arde, care mobilizeaza caratorii de tulumba pentru a stinge incendiul.
Totusi dupa 3 mandate, doua in fruntea tarii, unul in fruntea Bucurestiului, activitatea politica a presedintelui Basescu arata o linie directoare.
Atunci cand era in fruntea primariei generale se lupta cu chioscurile, erau vremurile glorioase ale chioscariadei, intai in Bucuresti, apoi in toata tara, sau ma rog la Craiova.
Din presa vremii: “Nu dispar, ci se transforma: un lant de chioscuri din Craiovita Noua au fost demolate, bucata cu bucata, pentru a fi ridicate din nou. Patronii au fost obligati sa treaca la investitii din cauza ca tarabele nu se mai asortau cu catedrala cartierului. “A se retine, nu se mai asortau cu catedrala cartierului. In Bucuresti actiunea chioscurile era condusa de primarul general, in Craiova de pedelistii locali.
In esenta aceasta cruciada este un atac asupra micilor inteprinzatori, impotriva micii initiative private, a celor mai oropsite IMM-uri care exista in capitala.
Dar timpul a trecut si marele Primar general a ajuns marele Presedinte.
Masura anticriza luata in anul 2009, una din cele importante, sau asa a fost prezentata, a constat in introducerea impozitului asa zis forfetar. Daca in urma chioscariadei au suferit srl-urile posesorilor de chiosc, in urma forfetarului au fost afectate toate srl-urile, cele mici si fara contracte cu statul, sa fie clar.
Acelasi om politic, aceiasi cruciada impotriva micilor afaceristi, a celor multi si prosti.
Posibil sa fie un angajament luat de a sprijini astfel marii afaceristi, in privinta chioscariadei acestia fiind marile lanturi de supermarketuri, majoritatea cu capital strain, in principal european, iar prin forfetar pe langa eliminarea micii concurente si megalomania de a avea mai putini actori economici, mari si mai usor de controlat.
Ramane intrebarea daca posibilul angajament de a sprijini marii investitori a avut si o contraprestatie, sprijin in campanile electorale, promisiuni de noi investitii. Nu putem sti.
Cert este ca majoritatea capitalului privat din tara este strain, cele mai importante domenii sunt controlate din birouri situate in alte capitale. Bancile, petrolul, telecomunicatiile, industria auto, comertul si in buna parte constructiile sunt conduse din Europa. A fost pretul integrarii sau doar exces de zel din partea conducatorilor. Indiferent de motive sprijinul capitalului strain este mai mare si mai vizibil decat cel dat capitalului autohton.
Din acest punct de vedere avem nevoie de o politica liberala de moda veche, a se vedea perioada interbelica. Linia politica imprimata de actualul conducator nu este de asa natura si nici nu va fi.

duminică, 13 iunie 2010

Motociclistii si sezonul estival.




Locuiesc in apropierea unei artere circulate. Ziua trafic intens, blocaje, claxonat la greu. Noaptea trafic mai redus si mai fluent. Principala sursa de zgomot motociclistii. Motoare turate la maxim, tobe modificate sa dea patriei cat mai multi decibeli. Intr-un cuvant nesimtire.
Lipsa de bun simt la adresa celorlalti, dar si o atitudine de rebeli fara cauza, de viata trait la mare viteza, si consumata sub impulsul adrenalinei. Cateodata aceata atitudine devine sinucigasa.
Am vazut un motociclist in scaunul cu rotile, paralizat, probabil cu sanse de recuperare, pentru ca isi facea planuri de a merge cu mare viteza in viitorul apropiat. Sau poate nu avea sanse de recuperare, dar inca nu stia.
Am vazut tineri care nu aveau inca 25 de ani, de fapt am vazut locul lor de vesnica odihna acoperit cu multe, multe flori, iar cand m-am apropiat am vazut fotografia respectivei persoane, mandra pe motorul ei.
Am vazut ce inseamna un trafic civilizat in care o mare pondere o au motocicletele si derivatele lor. In Creta, unde la fiecare masina par a fi doua motoare.
Am vazut Harley Davidsonul la el acasa, imense, inspirand siguranta si stabilitate si cu stapani pe masura.
Statistic la noi: “In primele sase luni ale anului 2009, au avut loc în Bucureşti 354 de accidente de circulatie în care au fost implicati conducătorii de motociclete şi mopede” Au rezultat 4 decese si 76 de persoane ranite grav, iar 320 usor.
Pe tot anul au fost contabilizate la nivelul intregii tari: un deces la 3 zile si peste 3.000 de raniti.
Suntem departe de conditiile din tari civilizate, si la infrastructura si la mentalitati. Avem sosele proaste, pline de gropi, avem motociclisti care nu respecta starea de confort a celorlalti, avem soferi care deschid intentionat usa masinii cand vad o motocicleta trecand sau care executa neatent manevrele in trafic. Aceasi meteahna o au si conducatorii de motociclete si mopede.
Mai vreau sa punctez calitatea proasta a mopedelor de pe piata, au fost vandute mopede produse in China, care nu ofera o minima siguranta, au frane care nu tin si la o viteza moderata se duc cu frana pusa in plina intersectie. Rezultatul? Cifre in statisticile rutiere.
Astept sa vad cat de sigure sunt masinile tip motocicleta, care au o limita de viteza de 45 de km/ora si dimensiunea cam cat un geamantan mai voluminos. Acestea ca si mopedele se pot conduce fara permis auto.