In ultimul timp apar relatari in presa romaneasca despre pacienti decedati in spitale, copii nascuti cu grave handicapuri produse de erori medicale grave. Inca din timpurile lui Hipocrate efectul daunator al actiunilor vindecatorilor era cunoscut. De aici si prima comanda “primum non nocere” intai nu face rau, care este o clauza importanta a eticii medicale. In multe civilizatii greselile evitabile sau neglijenta vindecatorilor erau pedepsite. Datorita dezvoltarii medicinei in secolul 20 este de asteptat ca bolile sau decesele datorate neglijentei medicale sa fie mai usor de evitat. Odata cu descoperirea antisepticelor, anesteziei, antibioticelor si a noilor tehnici chirurgicale mortalitatea iatrogenica a scazut enorm.
Exemple de erori medicale: diagnosticari gresite; administrarea gresita a medicamentului (de ex. altui pacient, a altui medicament, a unei doze gresite, intr-un interval eronat de timp sau prin o modalitate gresita); prescrierea a doua sau mai multor medicamente care interactioneaza nefavorabil sau cauzeaza derivate metabolice otravitoare; efectuarea de operatii chirurgicale eronat (de ex. amputarea piciorului sanatos sau insertia bypassului pe artera sanatoasa, fapt care a dus la un proces de malpraxis prin care s-au solicitat despagubiri de 7,5 milioane usd). Apar erori medicale la nasterea copiilor, erori grave care afecteaza functiile cerebrale, si care se manifesta in primii ani de viata, de obicei sunt nevindecabile.
Conform statisticilor in SUA mor anual mai multe persoane din erori medicale decat din accidente auto pe autostrazi, cancer la san sau SIDA. Un raport al Institutului de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte citeaza studii care arata ca intre 44.000 si 98.000 persoane mor in fiecare an din cauza greselilor medicale, iar aproape 1.000.000 de persoane sufera complicatii evitabile. Aceste studii nu includ date despre persoane ingrijite la domiciliu sau in centre de ingrijire.
Pastrand proportiile in Romania ar fi intre 4.400 si 9.800 de persoane decedate anual din culpa medicala, iar alte 100.000 sufera de complicatii evitabile.
Deja Medicare, un fel de casa de sanatate americana, a anuntat ca va stopa platile catre spitale pentru tratamente aplicate pacientilor, in cazul bolilor sau complicatiilor aparute datorita neatentiei si erorilor medicale. Nu se vor mai plati tratamentele infectiilor post-operatorii, operatiile necesare pentru recuperarea pansamentelor sau instrumentelor uitate in pacienti. Nu se vor rambursa cheltuielile datorita ingrijirii suplimentare cauzate de transfuzii eronate sau embolisme, fracturi datorate cazaturilor din timpul spitalizarii si altele. Masura este inca la inceput de drum si este contestata de reprezentantii spitalelor.
Nu ne ajuta cu nimic faptul ca si in alte tari sunt erori medicale, sistemul medical din Romania ar putea invata din experienta altor tari, problema este cine va mai practica medicina in tara, daca exodul de cadre medicale si medici va continua.
luni, 7 aprilie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu