marți, 4 mai 2010
Euro(pa) la rascruce.
Euro(pa)? incotro?
Anul trecut am estimat un Euro in crestere spre 1,60 si in urmatoarea decada chiar spre 2 fata de dolar. Recesiunea a trecut in conditii similare atat in US cat si in Europa, dar Euro se indreapta spre 1,30, un nivel neobisnuit de scazut pentru ultimii ani. Cauzele vizibile a unui Euro asa de slab: criza Greciei, problemele bugetare aparute in tarile PIIGS. Pentru a combate raceala greceasca si contagiunea in restul continentului Uniunea Europeana si FMI au pus pe picioare o afacere de 140 de miliarde de euro, bani care sa sprijine Grecia cu conditia ca aceasta sa puna in aplicare un plan de economii bugetare. Ceva similar s-a intamplat si la noi, dar la alta scara.
Reactia populatiei din tara maslinilor, homerica, au ocupat Acropole, au lansat greve si proteste de strada. Marea intrebare ramane, v-a reusi alianta germano-franceza s-a mentina moneda Euro, in conditiile in care periferia uniunii se revolta impotriva dominatiei monedei unice. Aceasta revolta a periferiei contra centrului, aceasta contradictie intre lejeritatea populatiilor balcanice si rigoarea nemteasca, poate conduce, sustin analistii, la desfiintarea euro si la revenirea la monedele nationale.
Cauza mai putin vizibila a atacurilor speculative pe Euro poate fi faptul ca acesta ameninta hegemonia monedei americane, deja au fost voci care au propus ca euro s-a devina moneda folosita in tranzactiile internationale, pretul petrolului si a materiilor prime s-a se exprime in euro, iar aceasta tendinta concretizata dadea o lovitura teribila economiei de peste ocean. Atat timp cat nu a aparut tendinta de a schimba moneda de decontare a tranzactiilor internationale nivelul ridicat al euro fata de dolar nu a deranjat, exporturile americane deveneau si mai tentante, iar accesul produselor europene pe piata americana era ingreunat, acestea fiind prea scumpe.
Cred ca Europa Unita v-a trece peste aceasta rascruce si euro v-a continua s-a fie moneda unica europeana, dar gradul de integrare europeana si controlul centrului asupra periferiilor vor creste, importanta guvernelor nationale se va diminua accelerat, ne vom indrepta in guvernarea europeana spre modelul american.
Cu cat mai repede, cu atat mai bine.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu