Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

vineri, 13 iunie 2008

Mitul strainului accente contemporane.

Daca pana acum strainul este cel diferit datorita nationalitatii, rasei sau etniei, in epoca contemporana strainul este si cel deosebit datorita unei boli, cel care reprezinta o potentiala amenintare.
Conform opiniilor postate pe siteul UNOPA, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, exista o teama indreptata impotriva persoanelor seropozitive si a infectarii voluntare pe care acestea o urmaresc, infectari nedovedite.
Ce poate rezulta din aceste discriminari, redau de pe acelasi site “Auzisem pe un forum o “idee geniala” care cerea izolarea fortata in azile spital a sero+. Interesant e ca asa ceva s-a si facut la inceputul anilor 90 intr-o fosta republica sovietica. Rezultatul a fost de-a drepul dezastros...numarul infectiilor HIV s-a triplat in decurs de cateva luni. Asta pentru ca, nimeni nu si-a mai facut testul, si, cum se spunea intr-un post anterior, potentiale pericole nu sunt cei care stiu, ci cei care nu stiu ca sunt afectati, si in acest caz nimic nu ii opreste sa adopte comportamente de risc.”

Alt aspect contemporan este atitudinea de respingere a emigratiei din Romania in tarile vestice, in principal a emigratiei dictate de motive economice, emigratie insotita de un val de infractionalitate. Strainii vizati sunt aceiasi de acum cateva secole, romii.
Conform Evenimentului Zilei Elevii din ciclul primar al unei şcoli din Neapole, au şocat Italia, după ce au realizat desene infăţişând tabere incendiate ale romilor, dar şi eseuri xenofobe, în cadrul unei teme pentru acasă privind părerea lor despre persecutarea acestei etnii.
Motivatiile sunt aceleasi din totdeauna: acuzele ca tiganii fura copii pentru transplanturi, existenta unor tabere ilegale si unde infractionalitatea se dezvolta.

Vampirii si mitul lui Dracula apar si ele situate intr-un tinut necunoscut la marginea imperiilor, intamplator o zona de unde a aparut si mitul getic.
Efectele se vad peste ani, “La căderea Cortinei de Fier, Europa se aştepta să găsească în România însuşi infernul. Într-o anumită măsură a şi fost. Aşa se explică, cel puţin în parte, reprezentarea negativă pe care o au azi românii în imaginarul colectiv occidental.”, conform editiei online a revistei ramuri.

O alta reflectare contemporana a mitului se regaseste in piata imobiliara, unde a generat asteptarea strainilor cu bani care investesc in imobilele romanesti, si o crestere a preturilor in ultimii ani. Conform www.monitor-imobiliar.com "Mitul strainului continua sa dicteze la noi desi o anumita nerabdare a vanzatorilor care asteapta “marele castig ” se inregistreaza inca de pe acum. In ciuda acestor iluzii , “structura clientelei” nu se va schimba deocamdata in chip esential desi nu se poate exclude un anumit aflux de straini , de fapt personagii de toata mana , de la aventurieri si speculatori “pe picioar mare ” si pana la naivi si idealisti , dintre care , in chip putin explicabil , unii nu vor gresi .Investitiile straine se intensifica acum nu strict din cauza ” integrarii ” ( desi o explicatie de context exista ) ci datorita unei uimitoare campanii de natura propagandistica inceputa in Occident de oarecare timp dar intensificata treptat si inteligent ; ea are ,fara nici o indoiala,o componenta “mediatica ” si obiective precise care presupun atragerea de fonduri in tari de periferie cum sunt Bulgaria si Romania ."

Nu facem aici aprecierea efectelor pe piata imobiliara, punctam doar existenta si a acestei forme a mitului in cadrul internetului romanesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu