Un comentariu realist facut de o firma de real estate din Romania, il reproduc partial mai jos.
Neoland: Piata rezidentiala s-ar debloca daca dezvoltatorii si-ar diminua marjele la 30-40%
Piata imobiliara locala va depasi actuala stagnare doar atunci cand marjele de profit generate de proiectele imobiliare vor scadea pana la 30%-40%, sunt de parere specialistii companiei Neoland Real Estate.
"Dezvoltatorii trebuie sa inteleaga ca nu vor mai avea profituri de peste 100%, asa cum au fost obisnuiti, in schimb daca vor accepta profituri de 30%-40%, piata se va debloca macar partial, isi vor putea recupera banii si vor avea fondurile necesare pentru dezvoltarea altor proiecte", afirma Costin Lazar, presedintele Neoland, citat de NewsIn.Potrivit acestuia, un apartament nou cu suprafata totala de 100 metri patrati ar trebui sa coste circa 90.000 euro, iar pe segmentul vechi, preturile ar trebui sa fie macar cu 20% mai reduse, avand in vedere ca sunt uzate moral si fizic si nu sunt dotate cu facilitatile de care beneficiaza spatiile din proiectele noi. In plus, acestea nu mai au avantajul exclusiv de a fi disponibile imediat, existand deja un numar semnificativ de apartamente noi livrate pe piata care pot fi ocupate oricand.
Sunt de acord cu el, dar se poate merge cu scaderea si mai departe, de ce nu o marja a profitului de 15%.
Intr-un alt loc pe internet am gasit urmatoarele cifre semnificative:
cost pentru o cladire de pana la 12 etaje – 650 euro/mp construit; cost pentru cladiri mai mari de 12 etaje, blocuri turn – 820 euro/mp construit; pret de vanzare constructii noi – 1.909 euro/mp construit.
O scadere a marjei de profit la 40% ar duce pretul de vanzare la 910 – 1.150 euro/mp construit pentru cladiri noi si la 750 – 920 in cazul blocurilor vechi.
Eu sper sa vedem peste cel mult 2 ani o marja de profit de 15%, deci preturi de 750 – 950 euro/mp construit la constructii noi si 600 – 760 la blocurile vechi.
Mai intervin si alti factori, creditarea, intrarea pe piata de noi dezvoltatori, pretul terenurilor, realizarea infrastructurii de catre stat, dar sa fim optimisti.
joi, 4 decembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu