Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

vineri, 12 iunie 2009

Lehman Brothers primul mare faliment al ultimei recesiuni.

Lehman Brothers Holdings Inc. fondată în 1850de fraţii Lehman, este corporaţie de servicii financiare globale. Lehman Brothers este activă în domeniile investiţiilor bancare, capitalizării de piaţă, al vânzărilor de certificate de valoare fixă, studiul pieţelor financiare şi tranzacţiilor, managementului investiţiilor, respectiv în domeniile de private equity şi private banking.
Lehman Brothers este dealer primar pe piaţa bonurilor de trezorerie. În ziua de 15 septembrie 2008, corporaţia a înaintat documentaţia de protejare în caz de de faliment conform Capitolului 11 al United States Code listând datorii de circa $ 613 miliarde dolari. Până la terminarea procedurilor de faliment, compania încă există, la o valoarea a capitalizării de piaţă care reprezintă o fracţiune dintr-un procent al fostei sale valori.

Lehman Brothers a fost prima victima a crizei creditelor subprime, restul companiilor financiare afectate de criza au fost masiv finantate pentru a trece cu bine peste criza. Inca nu este clar daca masura va avea efectele scontate. Pana acum cele mai mari banci de investitii din SUA anunta ca vor sa iasa din TARP si sa isi rascumpere participatiile statului, dar sfarsitul crizei inca nu este aproape.

Enron si Worldcom au marcat recesiunea din anul 2001, care a durat 8 luni, intre lunile martie si noiembrie, falimentul Lehman Brothers a marcat recesiunea inceputa in decembrie 2007 si care continua si acum la 19 luni de la startul sau si care pare a se incheia la sfarsitul lui 2010.

Conform standardelor de recunoastere a unei recesiuni, existenta a doua trimestre consecutive de scadere a economiei, avem doua recesiuni distincte.

Ce le uneste, si in cazul scandalurilor contabile din 2001, si in cazul crizei subprime, goana fara restrictii pentru a realiza profit pentru companii si bonusuri imense pentru directori, pe fondul unei dereglementari a pietii, atat in domeniul energiei, telecomunicatiilor cat si in cel financiar. Iesirea din TARP este legata si de faptul ca nu se mai pot plati bonusuri uriase conducerilor executive atat timp cat se beneficiaza de fonduri ale statului.

Daca privim mai atent si mergem mai departe de firme si companii, putem observa ceva mult mai grav si amenintator, regresul economiei U.S., caderea continua a dolarului american inceputa in 2002 si care continua si acum. Dar despre toate acestea intro postare viitoare.

Datele despre falimentele Enron, Worldcom si Lehman Brothers au fost preluate de pe Wikipedia, unde pot fi gasite prezentari mult mai complete ale acestor fenomene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu