Legaturile intre diverse fenomene economice sunt mai usor sau mai greu de identificat, dar exista.
O piata imobiliara in scadere si un somaj in crestere, influenteaza bursa, care scade la randul ei. O bursa activa, cu crestere a capitalizarii, trage in sus piata imobiliara, prin surplusul de bani atras si investit acolo.
Daca comparam caderea BVB in ultimul an si vedem ca actiunile au ajuns la o medie de 35% din valoarea de acum un an, cu caderea pietei imobiliare de doar 20-40 de procente in ultimul an, tragem concluzia ca nici una, nici cealalta nu mai reprezinta motorul cresterii economice.
A doua concluzie, caderile continua si in 2009, in mod normal procentele de cadere se vor armoniza, prognozez ca si preturile din imobiliare vor ajunge la 35-40% din cele inregistrate la sfarsitul anului 2007.
Daca pe piata imobiliara preturile cad mai greu e din cauza faptului ca propietarii nu sunt fortati sa vanda, nu au nevoie de cash, se orienteaza spre piata inchirierilor si asteapta.
Imboldul de cadere a preturilor va veni din valul de credite ipotecare sau de consum nerambursate, care vor atrage executari silite si in consecinta micsorarea preturilor.
Singura modalitate de evitare a acestei spirale, o reprezinta interventionismul statal preventiv. Singura piedica lipsa fondurilor pentru aceasta politica, solutia reducerea cheltuielilor bugetare, dimensiunii aparatului adminitrativ, si orientarea fondurilor pentru prijinirea celor care vor intra in incapacitate de plata.
Cum aceasta interventie va lipsi, nu putem decat sa asteptam cel mai rau an din istoria recenta a tarii, 2009.
Motorul cresterii economice trebuie pentru a cata oara sa fie agricultura si industriile, cenusaresele economiei din ultimii 18 ani.
Recesiunea va curata intreprinderile parazitare, va reduce activitatile speculative dar va afecta si afacerile normale. Cei care nu vor innota impotriva curentului vor rezista, insa rolul statului va creste considerabil.
Daca realitatea economica imi va da dreptate urmeaza sa vedem o garsoniera in Bucuresti pe piata in noiembrie 2009 la un pret de 27.000-30.000 de euro si majoritatea actiunilor ajunse la valoarea de emitere.
Visul frumos al economiei romanesti prospere si in continua crestere se va sfarsi, va trebui sa o luam de la capat, poate ca acum vom fi mai corecti economic si de ce nu social.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu