Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

duminică, 4 mai 2008

Boli animale transmisibile.

Iarna a trecut, primavara vine, sezonul concediilor se apropie, turismul rustic a luat avant. Dar conform lui Jill Shelley si Michael Dennis de la Kansas State University, daca munciti in domeniul cresterii animalelor, nu este cazul turistilor, automat cateva lucruri sunt la pachet, spatiul, aerul si chiar si bolile. Aproximativ 120 de boli care pot fi impartite intre oameni si animale au fost identificate. Denumirea oficiala este zoonoze, iar riscul transmiterii depinde de situatiile concrete. Urmeaza trecerea in revista a catorva boli transmisibile.
Leptospiroza, foarte comuna, este o boala infectioasa acută care se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos şi cardiovascular. Sursa de infecţie o constituie şobolanii şi alte rozătoare, vitele, porcii. Una din caile de contractare este innotul in ape contaminate.
Salmonela, iarasi o boala comuna si cunoscuta, este asociata cu carnea insuficient tratata termic, cu oualele proaspete si produse derivate, cu laptele proaspat si produse din lapte. Igiena personala si gatitul la temperaturi de cel putin 155 de grade reduc riscurile de a contracta boala din alimente.
Toxoplasmoza, o alta boala de evitat. In cazul oilor acest virus provoaca avortul, se intalneste la catari, porci, capre si gaini. Principalul purtator sunt pisicile si afecteaza in principal femeile, o femeie insarcinata care nu a mai avut toxoplasmoza prezinta un risc marit de a pierde sarcina sau de a avea un copil cu defecte la nastere, daca a fost infectata in timpul sarcinii. Agentul infectios traieste in aer liber, dar numai dupa trei zile devine infectios, curatenia zilnica a locurilor unde sunt pisici reduce riscurile transmiterii bolii.
Tuberculoza si bruceloza. Tuberculoza era de obicei o problema in locurile de preparare a laptelui, iar bruceloza aparea ocazional la macelari. Numarul cazurilor a scazut datorita programelor de testare si a pasteurizarii.
Tularemia, o infectie acuta cu focalitate animala, simptomele includ dureri de cap, febra, limfadenatopatie, si cateodata apar eruptii cutanate. Se trateaza cu antibiotice sub supraveghere medicala.
Tetanus, sporii care il provoaca sunt gasiti in solul contaminat de cai prin fecale. Se recomanda vaccinarea, infectia provoaca spasme musculare puternice, 11% din cazuri in ultimii ani s-au dovedit fatale.
Meningita, febra si boala Lime. Provocate de tantari sau capuse, afecteaza inclusiv sistemul nervos, tratamentul rapid poate ajuta la recuperarea totala. Diagnosticarea cu intarziere si lipsa tratamentului pot fi fatale.
Recomandari pentru protectie impotriva lor: evitati iarba inalta si zonele de tufis pe cat posibil in perioada aprilie-septembrie; folositi sprayuri de protectie; verificati daca nu prezentati urme de muscatura de capuse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu