Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 26 aprilie 2008

Furia, invidia si mandria - pacate eterne.

Furia, poate fi descrisa ca sentimentele necontrolate de ura si manie. Aceste sentimente se pot manifesta fie ca negare vehementa a adevarului, fie impotriva celorlalti si poate apare si sub forma de autonegare, nerabdare in aplicarea legii, si dorinta de a gasi razbunare pe cont propriu. Agresiunile aparute din razbunare sunt printre cele mai serioase, includ crima, atacul si in cazuri extreme genodicul. Furia este singurul pacat care nu este asociat automat cu egoismul sau interesul personal. Desigur o persoana poate fi furioasa din motive egoiste, cum ar fi gelozia. Dante descrie razbunarea ca “dragostea de justitie pervertita in razbunare si rautate”. In forma sa originala, pacatul furiei ingloba si mania orientata spre sine, mai mult decat fata de altii. De aceea sinuciderea era condamnata ca ultima, desi tragica, expresie a furiei orientate catre sine, o respingere a darurilor divinitatii.
Invidia, precum si lacomia invidia este caracterizata ca o dorinta insatiabila, difera totusi din doua motive. Primul, lacomia este asociata cu posesia de bunuri materiale, pe cand invidia poate fi mai generalizata. In al doilea rand, cel care comite pacatul invidiei doreste ceva ce altcineva poseda, si pe care il percep ca necesar. Dante defineste aceasta ca “dragostea fata de bunurile altora pervertita in dorinta de a deposeda aceste persoane de ele”. Prin aceasta deposedare urmarind si aducerea nefericirii pentru ceilalti. In Purgatoriul lui Dante, pedeapsa pentru invidiosi este sa aiba ochii cusuti cu sarma, deoarece au avut o placere pacatoasa prin vederea bunurilor altcuiva. Thomas Aquinas descrie invidia ca “parerea de rau pentru bunul altcuiva”. Deci barbatii trebuie sa fie atenti cum se uita dupa nevasta prietenului.
Mandria, in aproape toate listele cuprinzand pacatele mandria, vanitatea este considerata pacatul original si cel mai serios dintre cele sapte pacate, sursa din care emana celelalte. Este identificat ca dorinta de a fi mai important sau atractiv decat altii, retinerea de a aduce complimente celor din jur, dragostea excesiva de sine (in special prin pozitionarea propriului eu innaintea divinitatii). Definitia lui Dante este “dragostea de sine pervertita in ura si dispret fata de vecini”. Mandria este cel mai mortal pacat. In Lucifer, Mandria este acel pacat care a cauzat caderea sa din Rai si transformarea in Satana. Vanitatea si Narcisismul sunt primele exemple ale acestui pacat. In Divina Comedia, penitentii sunt fortati sa umble cu pietre pe spate, care sa ii incovoaie, pentru a le induce sentimentul de umilinta.
Cele sapte pacate amintite exista si vor mai exista, acum nu mai sunt hulite sau pedepsite, nu direct, dar indirect viata pedepseste. Lacomia de posesii materiale, mandria excesiva duc la solitudine, excesele alimentare in timp duc la boli cardiovasculare. Lacomia sexuala are un inamic in BTS (boli cu transmitere sexuala), nu exista placere fara riscuri, dar suntem oameni, genetic avem greselile si implicit pacatele in structura noastra, totul este sa nu facem rau celor din jur. Lenea, furia sau invidia si ele in timp ne indeparteaza de cei apropiati, si implicit de umanitate, cea ce este bine este ca toate aceste pacate pot fi stapanite, pot fi corectate exista deci speranta pentru oameni.

Un comentariu:

  1. hmm ura, mania , gelozia si mandria sunt pacate nu ?

    din cate am citit eu din biblie orice are sau pacatueste trebuie sa ajunga in IAD deci cine e in rai daca toti am facut aceste pacate inclusiv si dumnezeu , isus si toti "sfinti" pe care ii veneram ca prosti. deci daca exista rai iad dupa ce scrie in biblie toti am fii cu destinatia IAD

    includandul si pe preamaritul Dumnezeu

    RăspundețiȘtergere