Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

vineri, 25 decembrie 2009

Despre manipulare imobiliara.

Recent Hotnews a preluat de pe blogul senatorului Iulian Urban un interviu al acestuia cu un bancher anonim. Link spre interviu: http://www.urbaniulian.ro/2009/12/04/discutie-incendiara-piata-imobiliara-romaneasca-se-va-prabusi-in-2010-afla-cine-sunt-cei-care-trag-sforile-din-umbra-pentru-a-cumpara-pe-nimic-activele-majore-ale-romaniei-in-2010-cum-au-fost/ .
In mare este vorba despre manipularea pietei imobiliare de catre bancile active in Romania, atat pentru cresterea preturilor, cat si pentru scaderea lor, pe scurt bula imobiliara. In paralel explozia creditelor, in pricipal de consum, dar si ipotecare si scopul acestor manevre, cumpararea fondului imobiliar de catre interpusi bancari, exploatarea eficienta a fortei de munca autohtone prin intermediul creditelor date pe viata si prin inchirierea locuintelor, acum devenite active bancare.
Aceste manevre nu sunt noutati, daca privim peste ocean, ceva similar este in desfasurare in Statele Unite. Intai s-a dezvoltat moda de a fi propietar asupra casei, si de ce nu mic investitor, a se vedea emisiunile televizate gen cumpara o casa, renoveaza si castiga. Au luat avant creditele cu dobanda fixa in primii 5 ani si variabila apoi, creditele ipotecare de rangul doi, acordate pe cresterea de valoare a caselor si nu in ultimul rand creditele gen "credit card".
Din 2007 bula imobiliara a inceput sa se dezumfle, valoarea locuintelor a scazut, creditele se dovedesc mai mari decat bunul cumparat, apar falimentele personale si case scoase la licitatii pentru sume mult mai mici acum.
Avantajul cetatenilor americani, acolo exista o lege a falimentului personal, in principiu poti scapa de datorii odata cu cedarea bunului catre banca. Dar nu tot timpul acest lucru este valabil, legea respectiva a fost modificsta in ultimii ani, devenind mult mai restrictiva in recunoasterea falimentului personal.
Astfel milioane de americani si-au pierdut casele cumparate si au redevenit chiriasi (ceva gen 700 USD/luna apartament de 3 camere intrun oras universitar mai maricel, inclusiv 2 locuri de parcare, la care se adauga cheltuielile. Plus/minus 300-500 USD la chiria lunara in functie de marimea orasului, rata infractionalitatii, etc). Pentru noi suna bine.
Pentru ei nu prea, casa este idealul americanului mediu.
In Romania, din pacate, nu exista protectia oferita de legea falimentului persoanelor fizice, nu platesti, pierzi bunul prin licitatie si iti raman si datoriile neachitate sa te urmareasca.
Personal nu cred in caderea pietei imobiliare intro asa masura incat sa fie cumparata la pret de solduri de catre bancile interesate. Este un scenariu economic cu foarte multe variabile, multi actori, interese divergente si convergente, exista umbrela FMI si UE impotriva exploziei de curs, exista politici fiscale care pot fi implementate pentru a combate dolul.
2010 imi pare a fi un an de stagnare a preturilor in imobiliar, iar lipsa de initiativa in a construi din 2009 si 2010 va conduce la o lipsa de unitati locative noi care sa fie disponibile pe piata.
Dar cum manevrele la risc efectuate de banci sunt precum o lama cu doua taisuri, rezistenta preturilor din imobiliar poate duce la unul-doua falimente bancare in peisajul bancar in 2010. Falimente mai mult sau mai putin mascate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu