Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 13 februarie 2010

Stresul la gaini.

In ultima saptamana media nationala a tratat problema grava a oualelor stresate, respectiv oua provenind din gaini stresate, stresate de conditiile de la locul de munca, normal. Am vrut sa vad ce are de spus WWW despre acest stress si iata cateva rezultate, mai jos:

Protocolul privind protectia si bunastarea animalelor, anexat la Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, impune ca, in formularea si punerea in aplicare a politicilor agricole,Comunitatea si statele sale membre trebuie sa acorde atentie deplina cerintelor de bunastarepentru animale.
Realizarea obiectivului de baza de introducere de bunastare a animalelor, precum si alte imbunatatiri, in cresterea intensiva de pui, este necesara si adecvata.
In 2007, Directiva 2007/43/CE de stabilire a normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne a fost adoptata. Statele membre pun intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei Directive pâna la 30 iunie 2010.
Intre timp, este necesar de a raporta dovezi stiintifice noi luând in considerare cercetarile ulterioare si experienta practica, in scopul de a imbunatati in continuare bunastarea puilor destinati productiei de carne, in special in ceea ce priveste aspectele care nu sunt acoperite de prezenta directiva.

Preluat din Stress in Broiler Chickens Due to Acute Noise Exposure
Petr Chloupek1, Eva Voslářová1, Jan Chloupek2, Iveta Bedáňová1,
Vladimíra Pištěková1, Vladimír Večerek1
1Department of Veterinary Public Health and Toxicology, 2Department of Nutrition, Livestock Breeding and Animal Hygiene, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology,
University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences in Brno, Czech Republic. 2008

Interesul dedicate subiectului exista de mult, astfel in 1959 deja existau articole pe aceasta tema, chiar si acum pentru al citi te costa vreo 30 de euro.
World's Poultry Science Journal (1959), 15:255-263 Cambridge University Press
Copyright © Cambridge University Press 1959
doi:10.1079/WPS19590024
Research Article
“Stress” and Its Implications in Poultry Production
Keith I. Browna1
a1 Department of Poultry Science Ohio Agricultural Experiment Station Wooster, Ohio

In general unghiul de abordare al aspectelor stresului la animale este acela de a diminua stresul pentru a creste productia.

In privinta oului, conform Daily Mail: Concedierea ouălelor mari: Shoppers a avertizat varietatea oualelor mari provoaca dureri şi stres la găini.
In articol se cere supermarketurilor sa plateasca mai bine oualele medii pentru a determina cresterea productiei acestora, tinand cont ca acestea nici nu streseaza gainile, sunt mai gustoase si au mai putina apa in compozitie.

Abordarea din media nationala conduce cumparatorii spre produse ecologice, organice. Ceea ce in fapt este chiar bine, doar san e permitem pretul, din ce am vazut pe afara produsele organice, naturale au preturi de cel putin doua ori mai mari decat cele obtinute prin metode clasice, mai putin sanatoase.

Astept momentul in care media nationala o sa se aplece si asupra stresului salariatilor, care de cele mai multe ori muncesc in conditii grele, pe salarii mizerabile si amenintati de concediere. Sau numai puii si oualele conteaza.

Un comentariu:

  1. Nu se gandeste nimeni ca mai exista un animal la fel de stresat ca aceste gaini. Si este la fel de nevinovat: http://domnulsix.wordpress.com/2010/02/14/puii-de-gaini-stresate/

    RăspundețiȘtergere