Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

joi, 22 iulie 2010

Noutati TVA de la 1 iulie 2010.

Activam intrun mediu economic unde totul se schimba. Instabilitatea legislative este maxima, afectand negativ actorii din piata: firmele.

Ultimele noutati in materie de TVA sunt cuprinse in actele legislative de mai jos:
- OUG nr. 54/2010 din 23 iunie 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale (publicat in MOF nr. 421 din 23 iunie 2010)
- Ordinul nr. 2101/2010 al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
- OUG nr. 58/2010 (publicata in MOF nr. 431 din 28 iunie 2010)

Scopul OUG 54/2010 este citez din preambulul actului “necesitatea combaterii in regim de maxima urgenta a fraudei fiscale in domeniul TVA pentru livrarile de: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie,
avand in vedere necesitatea stabilirii unor standarde minime comune pentru inregistrarea si scoaterea din evidenta a persoanelor impozabile care efectueaza operatiuni de comert intracomunitar, in special Achizitii intracomunitare de bunuri, in vederea diminuarii evaziunii fiscale in domeniul TVA,
pentru asigurarea unei mai bune monitorizari a operatoriLor economici care desfasoara operatiuni cu produse accizabile, respectiv produse energetice, alcool si bauturi alcoolice si tutun prelucrat, in vederea accelerarii incasarii accizelor la bugetul de stat si a diminuarii evaziunii fiscale in domeniu,
In scopul intaririi supravegherii si controlului vamal al activitatii de introducere si comercializare a marfurilor in regim duty-free,
pentru instituirea unor parghii care sa conduca la cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanita”

Avand in vedere toate cele de mai sus se modifica fara preavizul de 6 luni Codul Fiscal. Conform ordonantei se introduce de la 01 august 2010 Registrul operatorilor intracomunitari care va fi administrat de ANAF si va cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care vor sa efectueze operatiuni intracomunitare. Pentru pesoanele nou infiintate nu este o mare problema, dar pentru persoanele care deja sunt in activitate, termenul este scurt, mai ales ca impreuna cu cererea de inregistrare in registru se solicita prezentarea si a cazierului judiciar al asociatilor si al administratorilor.
Prin acest Registru se mai adauga o pidica birocratica liberei circulatii a marfurilor, degeaba esti detonator de cod fiscal sau CUI si esti platitor de TVA, pentru operatiuni intracomunitare iti mai trebuie o hartie de la statul roman.
Urmeaza largirea ariei de aplicare a taxarii inverse si pentru livrarile in tara de: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.

Dar atentie: Conform art. II. alin. (1) din OUG 54/2010, prevederile pct. c) se aplică începând cu a 10-a zi următoare comunicării de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării pentru aplicarea acestor prevederi, până la data de 31 decembrie 2011. Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul său data comunicării de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării.

Deci aceasta prevedere urmeaza a afla candva daca si de cand se va aplica.

Urmeaza o modificare tehnica a modului de calcul al accizelor la tigari:” Pentru tigarete, acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai putin de 96% din acciza totala pentru tigarete, care reprezinta acciza minima. Cand suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima."

Se mai modifica si regimul de antrepozitare pe ici pe colo, destul de multe modificari.

Pentru contrabanda se introduce pedeapsa cu inchisoarea, de la 1 la 4 ani, si se stabilesc si limitele de la care contrabanda devine penala: "l) detinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, potrivit titlului VII, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari de foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, bauturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri;
m) folosirea conductelor mobile, a furtunurilor elastice sau a altor conducte de acest fel, utilizarea rezervoarelor necalibrate, precum si amplasarea inaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantitati de alcool sau distilate necontorizate."
Bineinteles mai exista si alte incalcari ale Codului pentru care rasplata se cuantifica in ani, vedeti art 296.

Modificarile activitatii de duty-free sunt dure, taxa anuala 100.000 de euro per magazin. Taxa se cuvine platita si de magazinele de la bordul aeronavelor. Cool, zbori si platesti taxe statului roman. Ba chiar aceeiasi taxa se datoreaza daca este magazine duty-free diplomatic. Deja incepe sa semene a science fiction sin u prea vad de c ear mai infiinta cineva magazine duty-free in Romania.

Tot prin ordonanta se extinde categoria persoanelor care pot fi trase la raspundere d.p.v. fiscal solidar cu debitorul insolvabil. Pentru cei interesati e de aprofundat, mai ales daca intentionati sa ve vindeti afacerea catre alti idealisti.
Mai sunt si alte modificari la Legea societatilor comerciale, cel putin interesante, la Legea evaziunii fiscale, etc. Legislatia devine din ce in ce mai stufoasa si mai greu de respectat.

Voi reveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu