Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 14 august 2010

Frauda Credit Europe Bank si intoxicarile BNR.

Otilia Negrila, directorul Directiei de Credite al Bancii Credit Europe Bank Brasov, acuzata ca a efectuat operatiuni in conturile unor clienti, fara stiinta acestora, pentru a-si insusi banii din conturi si a emis in fals ordine de plata pentru a justifica lipsa sumelor a fost arestata preventiv, vineri, pentru 29 de zile, informeaza Mediafax. Negrila a facut recurs la decizia magistratilor.

Otilia Argentina Negrila fusese retinuta pentru 24 de ore, fiind acuzata de acces neautorizat intr-un sistem informatic, frauda informatica, fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune si delapidare, conform unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Procurorii au stabilit ca Negrila, in calitate de director operatiuni in cadrul Credit Europe Bank - Sucursala Brasov, "a efectuat cu intentie in sistemul informatic al bancii operatiuni pe conturile unor clienti (transferuri, schimburi valutare, ridicari de numerar), fara stiinta acestora, in scopul insusirii sumelor de bani din aceste conturi, a emis in fals ordine de plata si extrase de cont pentru a justifica tranzactiile si sumele lipsa si a indus in eroare si pagubit clientii bancii in privinta conventiilor de depozit incheiate".

Anchetatorii au mai constatat ca o parte din clientii bancii au fost indusi in eroare de catre Otilia Negrila cu privire la situatia conturilor, prin eliberarea de extrase de cont false sau cu privire la conventiile de depozit incheiate, care nu au fost depuse la banca de catre invinuita, desi aceasta a incasat personal sumele de bani depuse.

Toate cele de mai sus sunt aparute pe Hotnews si la prima vedere sunt o relatare obiectiva a situatueu de la banca respectiva.

Dar vine dl. Cinteza de la Directia Supraveghere din cadrul bancii nationale care arunca baloane de sapun, intoxicari verbale incercand sa diminueze nocivitatea faptei si sa implice faptul ca directia dumnealui nu avea cum sa descopere aceasta frauda.

Mai jos reproduc inceputul dicutiei dintre reporter si director, aparuta tot pe Hotnews.
Rep: Surprins?
Nicolae Cinteza: Oarecum. Nu de prostia in sine, cat de persoana care a facut-o.
Rep: Adica?
N.C: Pai e o persoana veche in sistemul bancar. Din cate stiu a lucrat si in BNR inainte de 1989 si era cunoscuta ca un bancher serios. La fel de bine am fost surprins de credulitatea celor care au lasat banii. Sa lasi zeci de mii de euro....
Rep: Lacomie sau ce-a fost la mijloc?
N.C: La ea ?
Rep: Da
N.C: Cred ca vazandu-se cu atatia bani in mana pe care i-au lasat oamenii...o fi crezut ca poti pacali sistemul. Ori, sistemul nu poate fi pacalit. Ce logica are un gest din asta? Probabil ca speri ca nu vei fi prins. OK, poate nu esti prins azi, dar la un moment dat tot cazi. Nu ai cum altfel... La rusinea ei, a nemurilor, copiilor, la modul in care o vor privi prietenii, nu s-a gandit...? Toti o sa se fereasca, o sa stea la distanta de tine. Sa stiti, e cea mai mare idiotenie ceea ce a facut. Si asta nu numai in banking. E drept, atunci cand se petrec la noi, lucrurile parca sunt mai zgomotoase.

Cazul a inceput din credulitatea oamenilor. Oamenii dadeau banii, primeau o conventie de cont cu care trebuia sa se duca la casierie sa depuna suma. Numai ca oamenii aceia aveau incredere in directoarea pe care dealtfel o cunosteau..
Rep: Pai nu despre incredere e vorba in sistemul bancar? Cum sa nu ai incredere in directorul bancii?
N.C: Pai in banking, increderea inseamna documente, domnule Popa. Ca ai incredere intr-un om e una. Dar cand vorbim de o banca, increderea inseamna documente.

Partea de frauda facuta astfel este numai o parte a problemei, din prima relatare rezulta ca majoritatea fraudei a fost facuta clasic prin operatiuni in fals. Dar dl Cinteza vrea sa acrediteze altceva, ca deh interesul dumnealui nu este interesul clientului ci al bancii, sa arate ca banca e sigura si de vina sunt deponentii creduli si naivi.

Mai bine s-ar lua masuri impotriva bancii si ar fi intensificate controalele in sistem, nu cumva sa avem surprize si la alte banci.

Amploarea fraudei inca nu este clara unele surse vorbesc de 1,5 milioane lei , altele de 1,5 milioane euro, diferenta este semnificativa.

Cu cat mai repede este clarificata aceasta suveica model "BRD Sinaia" cu atat mai bine. Sper sa vedem si masuri de control si supraveghere pentru a se diminua amploarea fenomenului de furt din bancile romanesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu