Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 19 aprilie 2008

Cele sapte pacate capitale - primele trei.

Un subiect usor, de vacanta, cele sapte pacate. Sunt capitale si sunt comise mai des decat ne asteptam. Pe Wikipedia sunt prezentate pe larg. Conform bisericii acestea sunt:
Lacomia sexuala. In latina luxuria, lust in engleza. Este de obicei definita ca implicand ganduri obsesive sau excesive de natura sexuala. Nesatisfacerea acestor ganduri duce la comportamente sexuale sau sociale nepotrivite, la agresiuni care includ adulterul, violul, incestul, dependenta de sex sau bestialitatea. Criteriul lui Dante este acela al “dragostei excesive pentru ceilalti” fapt care lasa dragostea si devotamentul fata de Dumnezeu pe planul doi.
Lacomia alimentara sau glutonia, insemnand supraconsumul oricaror alimente pana la punctul in care consumul devine risipa. In religiile crestine este considerata pacat datorita dorintei in exces pentru mancare sau datorita neimpartirii cu cei in nevoie. In functie de cultura, poate fi vazuta fie ca un viciu sau un semn al starii sociale. Atunci cand mancarea este relativ putina, faptul de a fi capabil sa mananci bine poate fi motiv de mandrie, dar si de lipsa de morala atunci cand restul sufera din cauza lipsei de alimente. Biserica medievala a avut o imagine mai ampla asupra glutoniei, argumentand ca poate include si o obsesiva anticipare a meselor, sau consumul constant de delicatese sau de alimente excesiv de scumpe. Pe lista modalitatilor de a pacatui se regasesc: mancatul prea devreme; mancatul prea scump;mancatul a prea multe; mancatul cu prea mare pofta; mancatul prea gratios sau mancatul cu prea multa pasiune.
Lacomia materiala, avaritia. Este ca si lacomia sexuala sau glutonia un pacat al excesului. Conform bisericii avaritia este aplicata dobandirii de bogatie in particular. Sfantul Thomas Aquinas a scris ca lacomia “este un pacat impotriva lui Dumnezeu, la fel ca si celelalte pacate mortale, in masura in care omul sacrifica lucrurile eterne in favoarea celor temporale”. In Purgatoriul lui Dante pacatorii erau legati si cu fata la pamant pentru vina de a se fi concentrat prea mult asupra lucrurilor pamantesti. Avaritia descrie si alte comportamente, cum sunt lipsa de loialitate, tradarea deliberata, in special pentru castiguri personale. Tezaurizarea de materiale sau obiecte, furtul sau jaful, in special cu violenta, inselatorie, manipulare sau datorita functiei sunt toate actiuni care pot fi inspirate de lacomie. Simonia, actiunea de a solicita donatii in numele bisericii, fara a fi imputernicit de aceasta, este tot un pacat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu