Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 5 septembrie 2009

Declaratii anticriza 2008

Avem si o comisie nationala de prognoza. Iata mai jos o declaratie optimista despre ce va fi in 2009. Cata baza poate fi pusa in prognozele acestei comisii?

Seful Comisiei de Prognoza: Nu va exista o criza imobiliara
Monday, 03 November 2008
Nu se poate vorbi despre o criza imobiliara cata vreme piata romaneasca de profil este compusa in principal din constuctiile in mediu rural si de cele in regie proprie, plus economia neagra din costructii, sustine seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, citat de hotnews.ro. In opinia lui Ghizdeanu, prezent sambata la workshop organizat la Sinaia de catre Ministerul de Finante, unele preturi pe rezidential au mai scazut, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei. "In Romania, segmentul rezidential valoreaza doar 15 % din valoarea tuturor constructiilor. Noi estimam ca in 2009, constructiile vor creste cu 13 %, in conditiile unei cresteri economice de 6 %. Anul acesta, constructiile vor creste cu 29 %. Putem sa crestem mai mult decat alte tari, dar vom asista la o incetinire de ritm. Despre o criza imobiliara nu cred ca se poate vorbi, ........", a spus seful CNP. Seful Prognozei admite ca preturile pe segmentul rezidential au scazut, insa nu din cauza unor contractii ale pietei. "Da, au mai scazut unele preturi pe rezidential, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei. Potrivit acestuia, CNP estimeaza ca pe primul semestru din 2009 vor fi finalizate un numar de circa 70.000 de constructii. Potrivit sefului CNP, desi criza economica internationala va afecta tara noastra, in special mediul privat, unde am putea asista la cresterea numarului de someri, Romania poate evita efectele negative, avand in maneca doua atuuri. "Ar fi culmea sa spuna cineva ca Romania e inafara turbulentelor din jurul nostru. E o certitudine ca 2009 e un an cu multe incertitudini si cu anumite efecte negative. In acelasi timp, Romania poate sa fie ferita de criza efectiva. Avem doua atuuri, ambele provenind din subdezvoltarea pietei. Primul este ponderea mare a consumului de produse agroalimentare si cele pentru gospodarie, care atinge 65% din bugetul familial. Al doilea element este autoconsumul. Romania, chiar mai mult decat Bulgaria, are o economie naturala, de autoconsum, care este mai putin flexibila la criza. E o structura anormala daca vreti, dar asta e adevarul", a spus Ghizdeanu. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu un declin mai puternic in cazul constructiilor, unde se asteapta, totusi, un avans de 12,8%, fata de 28,8% in acest an. Z.O.
Link catre articolul original: http://www.ziua.net/news.php?data=2008-11-01&id=15366

Sincer de la o crestere de 6% la o scadere de 8% este o distanta uriasa, nu datorita cifrelor in sine, cat mai ales din aprecierea eronata a sensului evolutiei economice.
Iar argumentele ca vom fi feriti de criza datorita ponderii mare a consumului de produse agroalimentare si gospodaresti, de 65% din venituri sau al existentei autoconsumului sunt de fapt argumente in favoarea catalogarii noastre drept o tara saraca, de lumea a treia, cu atat mai mult expusa unei crize globale.

Oare aceasta Comisie a revizuit public prognozele sau inca prognozeaza o crestere pentru 2009.
Conform ultimului studiu postat pe siteul Comisiei Piata imobiliara în anul 2008 "Dublarea comenzilor noi pe segmentul rezidenţial faţă de trimestrul I coroborată cu evoluţia indicilor de cost ne îndreptaţeşte să apreciem ca ascendentă evoluţia viitoare a pieţei imobiliare interne."
Deci inca nu s-au trezit la realitate.
Exista pe site Studii de conjunctura unde cifrele sunt prezentate clar, scaderi, "Analiza conjuncturală pentru cel de-al treilea trimestru al anului curent, inclusiv sondajul la nivelul agenţilor economici, indică posibilitatea ca în această perioadă producţia industrială să înregistreze o scădere de circa 5% faţă de trimestrul similar al anului anterior, iar la nivelul primelor nouă luni ale anului se preconizează o reducere de 9%, datorată contracţiei cererii, mai pronunţată în cazul pieţei interne faţă de cea externă.", bineinteles tonul studiilor este unul optimist: "Important de remarcat în evoluţia volumului cifrei de afaceri este relansarea acesteia începând cu trimestrul II 2009, evoluţie ce va continua, în opinia agenţilor economici şi în trimestrul III. Astfel, după o creştere de aproape 10% faţă de trimestrul I, se aşteaptă o nouă majorare cu 5,6% în trimestrul III faţă de perioada anterioară ceea ce denotă încrederea agenţilor economici în relansarea pieţelor interne şi externe."
Prognoze:Comisia Nationala de Prognoza PIB 2009 -4%, 2010 +0,1%. De urmarit.
Pentru referinta prognoza Merrill Lynch pt. 2009 -7,5%, pt. 2010 -2%.
Standard & Poor's pt. 2009 vede o scadere mai mare de 6%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu