Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

duminică, 27 ianuarie 2008

Clonarea stiinta viitorului ?

In urma cu cateva zile am intrat in aprige dezbateri pro si contra clonarii pe pagina de comentarii a unei publicatii online. Normal au fost o diversitate de pozitii, unele argumentate, altele nu, jigniri si contraziceri, pozitii religioase sau SF.
Credinta mea despre clonare, aceasta este viitorul omenirii, al medicinei, nu poate fi oprita, sunt pentru clonarea organelor, a celulelor stem (evitand crearea embrionilor) si in anumite cazuri pentru clonarea umana, redusa la clonarea copiilor in situatii exceptionale. Cautand si pe net am dat peste articolul de mai jos la adresa :
http://library.thinkquest.org/03oct/01881/debates.htm
Il redau pe scurt: Sa pretindem ca suntem in anul 2025 si ati fost diagnosticat cu virusul HIV. Nu este nici o problema. Dosctorul poate sa preleve o celula alba din corpul tau, sa produca sute sau mii, sis a te vindece de HIV.
O cura pentru HIV ? Pare prea frumos pentru a fi adevarat, dar oamenii de stiinta spun ca este posibila prin procedeul clonarii – reproducerea DNA ului unui anume organ, animal sau uman.
Clonarea omului poate suna ca un experiment din cartile SF, dar in fapt este realitate. In 1996, un grup de cercetatori din Scotia au clonat oaia Dolly si recent si un porc. Bineinteles clonarea umana este altceva, intrbarea este trebuie facuta ? Unii cercetatori spun ca este numai o problema de timp pana se va realiza. Dar clonarea umana face multa lume nervoasa. Este corect sa se cloneze oamenii? Multi spun nu, absolut nu, cativa spun ca exista unele beneficii. Altii sunt undeva la mijloc, cred ca este imorala, dar vad avantajele clonarii organelor, cum sunt inima sau plamanii. Eu spun ca a clona oameni doar pentru a demonstra ca se poate nu mi se pare practic, in plus apar multiple complicatii morale, juridice, etice si cert nu suntem pregatiti pentru a accepta aceasta.
Clonarea organelor umane poate salva vieti. Daca o persoana alege sa isi cloneze inima cand are 18 ani, pana va implini varsta de 40, inima clonata va fi complet dezvoltata. Atunci daca are nevoie de transplant candva in viata va avea piesa de schimb la indemana si perfect compatibila. Solutia este practica daca persoana are deja o istorie de boli congenitale in familie sau prezinta alti factori de risc.
Intrebarea este daca clonarea se va opri doar la clonarea organelor.
Deja aici controversele erup.Daca vei fi clonat inseamna ca un alt tu va exista undeva pe glob, te poti vedea cum cresti. Seamana cu tine dar nu esti tu. Este o posibilitate.
Pana acum singurul lucru apropiat de clonarea umana sunt gemenii identici, dar acestia sunt o creatie naturala.
Dr.Richard Seed, un controversat medic din Chicago, vine cu un argument pro-clonare: “Dumnezeu a creat omul ca propria sa imagine. Dumnezeu intentiona ca omul sa devina una cu Dumnezeu. Clonarea si reprogramarea AND-ului este primul pas pentru realizarea acestui deziderat” Las la aprecierea celor care sunt religiosi acest argument. Argumentul pare straniu.
Human Cloning Foundation crede ca prin clonare pot fi ajutate cuplurile ai caror copii au murit, pornind de la celulele prelevate, teoretic se pot re-crea copii pierduti si creste ca si cum ar fi trait normal. In mod sigur este o optiune personala a parintilor, bineinteles daca ar fi posibila.
Clonarea poate ajuta la imbunatatirea geneticii rasei umane. Conform HCF o persoana obisnuita are in medie opt gene defecte in corp, gene care pot aduce boli serioase in decursul vietii. Dr. Seed argumenteaza ca procesul clonarii umane este un pas mare pentru avansul stiintei, al tehnologiei si al umanitatii.
Sunt si opinii impotriva clonarii, chiar si a organelor, conform principiului ca orice interventie de acest fel nu este naturala, nefiind voia Domnului. Bineinteles daca este adusa in discutie o situatie ipotetica, generala, sunt curios daca cineva ar respinge un transplant de inima, pe motiv ca inima respectiva este obtinuta prin clonare si nu in mod natural. Natural, sa nu uitam, in astfel de cazuri inseamna un donator.
Dezbaterile pe marginea legalitatii clonarii vor continua multi ani, chiar daca cercetatorii ar reusi dezvoltarea de tehnici sigure si rapide. Intrebarea este daca guvernele trebuie sa interzica clonarea umana? Si daca clonarea este ilegala, cercetatorii se vor opri? Nu sunt sigur ca scoaterea inafara legii, va opri incercarile si cercetarile.
Bineinteles ca trebuie clarificate limitele clonarii, responsabilitatile cercetatorilor si ale societatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu