Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 22 martie 2008

Detoxifierea panacea universal ?

In ultimii 15 ani a aparut si la noi conceptul, chiar moda detoxificarilor. Premiza de pornire este aceea ca viata moderna cu dezavantajele ei, poluarea si aditivii alimentari, ne otraveste organismul, iar solutia este a unor cure periodice de curatare, de detoxifiere. Nimeni nu pare a observa realitatea statistica, a cresterii sperantei de viata in ultima suta de ani si cresterea gradului de sanatate. Cu toate acestea mitul detoxifierii a cuprins tot mai multa lume, care crede sincer ca intestinele, colonul si sangele sunt locurile asaltate de efectele mancarii contaminate si nedigerabila. Detoxifierea este recomandata indiferent de boala sau stare de sanatate, este promovata prin articole in presa, pe internet sau in cadrul discutiilor pe forumuri. Procedurile presupun un post cateva zile de cateva ori pe an si administrarea de laxative sau diuretice pentru curatarea sistemului. Unii promotori sustin ca detoxifierea este un bun start intr-o dieta de slabire, asigurand pierderea foarte rapida a cateva kilograme. Se recomanda deseori regimuri pe baza de suplimente derivate din ierburi, la diverse costuri, in functie de producator.
Unul din programele de detoxifiere presupune: fara mancare solida timp de trei zile, se bea numai apa cu suc de lamaie si miere, si se administreaza trei feluri de capsule din ierburi. Acest regim ar trebui sa aiba ca efect curatirea tractului digestiv de acumularile de bacterii si resturi, curatirea principalelor organe si a sangelui, redarea unei claritati mentale.Dupa cele trei zile initiale se continua pentru 30 de zile numai cu pastilele bazate pe ierburi si se recomanda exercitii pasive de fitnes.
Un alt program recomanda detoxifierea prin folosirea unui ceai special si a unor pastille care combina diverse plante, soc si ienupar.
O varianta a acestuia combina ceai cu tablete continand ghimbir, frasin, crusin, patlagina, laxative vegetal si strugurii ursului. Efectele sunt cresterea energiei, imbunatatirea digestiei, pastrarea greutatii normale, o buna circulatie a sangelui, revigorare mentala, intarirea sistemului imunitar, o intinerire a organismului.
Alte programe promoveaza diverse tipuri de pastile pe baza de ceai sau alte combinatii.

Teoriile detoxifierilor sunt folosite abuziv de promotorii produselor care “ajuta” curatirea. Daca teoria otravirii cu substante din mediul inconjurator si alimentatie ar fi reala, omenirea in ansamblul sau nu ar fi supravietuit intoxicarii. Conform medicilor un organism care acumuleaza resturi si toxine va deveni bolnav foarte repede si poate muri daca este netratat. Conceptul detoxifierii este irational si nestiintific. Bineinteles ca un regim de viata sanatos, consumul de alimente ecologice si/sau de calitate, evitarea exceselor alimentare, miscarea in aer liber sunt mai mult decat indicate. Un regim de detoxifiere in anumite boli poate face chiar rau, slabind un organism deja slabit de boala. Pentru toata lumea este valabil sfatul de a cere si opinia medicului innainte de a trece la experiente noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu