Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

miercuri, 26 martie 2008

Europa de Est va trece prin propria criza subprime.

Conform unui articol din ziarul Telegraf din octombrie 2007 inflatia in crestere a inceput sa provoace deraierea economiilor infloritoare din zona Europei Centrale si de Est, alarmand Fondul Monetar International si ridicand riscul unei caderi monetare.
Inflatia in crestere si creditele ameninta boomul caselor din Europa de Est
Inflatia in Bulgaria 12%, Letonia 11,4%, Rusia 9%, Kazahstan 8,6%, Estonia 7,2%, Lituania 7,1% si Romania 6% a atins nivelul care va forta autoritatile sa calce pedala de frana, punand in pericol bancile care au permis creditului sa creasca fara nici un control. Aceste tari care se bazeaza mai mult pe datorii externe pentru a isi finanta boomul imobiliar, adesea apeland la credite in euro, franci elvetieni sau chiar yeni japonezi, fac fata unei greve a cumparatorilor.
Dobanzile pe piata monetara au crescut, efectul se poate propaga usor pe piata creditelor, iar aceasta situatie poate deveni foarte usor criza subprime pentru Europa de Est. Indicatorii macroeconomici se deterioreaza dramatic. La aproape toti indicatorii, cifrele extreme sunt mai rele decat in timpul crizei din Asia de Est in timpul crizei din 1997-1998. Exista o supraevaluare a activelor care nu este sustenabila.
In Letonia deficitul curent a atins 30% din Produsul National Brut, iar situatia nu este mult mai buna in Bulgaria si Romania. Atata timp cat existau bani ieftini pe piata, situatia era sustenabila dar odata cu criza globala a creditului situatia se schimba in defavoarea tarilor cu economii in crestere. Tarile cu un deficit current mare sunt intr-o situatie riscanta la momentul actual. Investitorii au sanctionat tarile in care bancile si-au fondat boomul prin apelare la credite luate de pe piata internationala. Pentru tarile nou venite in Uniunea Europeana din zona Baltica si a Balcanilor pericolul inflationar vine de la euro. Sistemul de legare al cursului de euro a cauzat o
supraincalzire a economiei. Lorenzo Bini-Smaghi, membru in boardul central al Bancii Europene a declarat ca legarea de euro poate duce la cicluri de crestere si scadere cu costuri potentiale de ajustare foarte severe. Comentariile sale au trimis trepidatii in Europa de Est, amintind de criza din 1992.
Preturile caselor in Riga, acum mai scumpe decat in Berlin, au inceput sa scada, dupa o crestere de 61% in perioada martie 2006-martie 2007, cu 1% in mai si 3,5% in iunie.
Scaderi similare s-au inregistrat si in tarile baltice.
In Romania scaderi importante s-au inregistrat pe piata bursiera, 40% in ultimele luni, iar pe piata imobiliara in primele luni ale anului 2008 s-a simtit “greva” cumparatorilor, tranzactiile fiind in scadere.
Efectele scaderii din bursa au fost amplificate de cresterea rapida a cursului, astfel fata de vara anului 2007 leul a pierdut terenul in fata euro, de la 3,2 la 3,8 lei/euro. Specialistii mentioneaza tot la capitolul riscuri valutare, expunerea debitorilor fata de monedele exotice, franc elvetian sau yen japonez.
Efectele cresterii dobanzii de refinantare, care a ajuns la 9,5%, se vor concretiza in cresterea dobanzilor la credite sau depozite si in reducerea puterii de cumparare. Perioada de liniste de pe piata imobiliara are premize sa se extinda, iar efectul poate fi scaderea preturilor in a doua parte a anului. Conteaza mult si masurile pe care le vor inteprinde marii investitori imobiliari, fondurile straine existente in Romania. Daca acestea isi vor permite sa astepte, scaderea preturilor nu va fi foarte accentuata, insa daca acestea isi vor lichida pozitiile si se vor indrepta spre alte piete, atunci scaderile pot fi dramatice.
Confirmarea sau infirmarea evolutiilor in piata romaneasca va fi vazuta pentru inceput in anunturile imobiliare din ziare si in statisticile notariatelor romanesti, atunci cand acestea vor fi obligate sa faca publice astfel de statistici. Institutul National de Statistica promite si el pentru sfarsitul anului 2008 o statistica a preturilor imobiliarelor din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu