Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

duminică, 16 martie 2008

"Tratamente" controversate in Scleroza Multipla.

Scleroza multipla (SM) este o boala degenerativa care afecteaza SNC si care nu are o cauza cunoscuta. Cea mai atractiva teorie este ca reprezinta o reactie imuna la sistemul nervos. Simptomele includ slabiciune musculara, pierderea coordonarii, dificultati de vorbire si de vedere. Afecteaza tinerii adulti si poate avea un curs variabil. Unele persoane pot avea numai un singur atac, altele pot prezenta cateva atacuri de a lungul vietii, dupa care se refac si nu prezinta dizabilitati decat in timpul atacurilor. Alti bolnavi au atacuri frecvente, se recupereaza partial, dar nu prezinta decat o dizabilitate partiala. Alte persoane au o progresie inceata a bolii pe o perioada de 10-25 de ani, care la final le cauzeaza o dizabilitate totala. Simptomele si evolutia bolii difera de la un pacient la altul.
Aceasta diversitate face ca SM sa fie boala perfecta pentru escrocherii. Singura modalitate de a testa eficacitatea tratamentelor o reprezinta urmarirea evolutiei bolnavilor in testari placebo, lucru pe care zecile de tratamente oferite il evita. Datorita evolutiei bolii, atacuri urmate de recuperari, este foarte usor de convins asupra efectelor benefice, fara ca de fapt sa existe in realitate.
Federatia Internationala a Societatilor de Scleroza Multipla a analizat prin Comitetul de Practici Terapeutice mai mult de o suta de asa zise tratamente si a publicat rezultatele intr-o carte care este revizuita la cativa ani.
Printre constatarile acestora comitetul a notificat ca deficientele nutritionale nu sunt recunoscute ca fiind un factor in SM, si nici o dieta sau administrarea de suplimente minerale sau vitamine nu influenteaza cursul bolii. Doar “acizii grasi polisaturati” au usoare efecte imunosupresoare, studiile implicand uleiul de floarea soarelui, de primule, de sofran sau de peste au dat rezultate contradictorii. Concluziile comitetului au fost ca doar uleiurile continand acizii grasi polisaturati prezinta posibile beneficii, altfel nu exista dovezi ca schimbarile de dieta afecteaza SM.
Metode si tratamente de evitat.
Metode testate adecvat dar ineficiente in influentarea cursului SM:
Aspirina si salicylatul de sodiu, colchicines, indepartarea chirurgicala a glandei tiroide, factorii de transfer (suplimente extrase din primul lapte cu rol de a intari sistemul imunitar), proteina mielinica de baza (MBP), camera de oxygen hiperbarica.
Metode neplauzibile si netestate sau testat neadecvat:
Medicamente antiimflamatoare nonsteroidale diverse; hormon care elibereaza tyrotropin; marihuana; Diltiazam; Nifedipin; Veramapil; Propermyl intravenos; extracte pancreatice (epropanex); venin de albine; octacosanol; superoxide dismutase (SOD); procaine hipoclorida; sulfoxid dymethil (DMSO); Alphasal (cunoscut si ca Chlororazone sau Vitamina X); alergenti; Rodilemid; alfa-fetoprotein; Proneut; revitalizare imunobiologica; enzyme proteolitice; injectii cu calciu”orotate” sau calciu aminoetyl-fosfat; colostrums (lapte imunitar); Nystatin; stimulare nervoasa subcutanata(TNS); tratament cu ultrasunete aplicat langa coloana vertebrala; terapie cu magneti; abordari dentale (inlaturarea plombelor cu mercur); hysterectomie; dieta cu putien grasimi; dieta fara alergenti; dieta Kousmine; dieta fara gluten; dieta cu alimente neprelucrate (Evans); dieta Mac-Dougal; dieta cu restrictie de pectina si fructoza; dieta cu restrictie de sucroza si fara fumat; regimuri cu vitamine; suplimente minerale; cerebroside; suc de aloe vera; si cu diverse enzime (Wobenzym, enzime digestive, Vitafestal, Bilicomb, Panpur, Panzynorm), Prokarin (unguent cu histaminice si cafeina)
Metode neplauzibile si cunoscute a avea riscuri semnificative sau efecte secundare:
ACTH sau alti corticosteroizi administrati in canalul spinal; cloroquine; tratamentul cu raze x; imunosupresie cu clorambusil (Leukoran), Lumustin sau 5-Fluoracil; imuno-modulatie cu hormone tiroidali (Thymosin, Thymuline/Factor Thymique Scrique; Thymopoetin 5, TFX-Polfa, THX, T-Activin); gama interferon; inductori de interferon (Tilorone, Poly-ICLC, Staphage Lyasate); Progabide (pentru spasticitate); extrase de pancreas si inima (Pancorphen); venin de sarpe (PROven, Venagen, Horvi MS9); terapie celulara; vaccinuri autogenice; terapii chelatoare; terapii metabolice; promazine hydrochloride (Sparine); Terapia Le Gac (antibiotice); acupunctura; stimulare electrica a coloanei; sympatectomie; ganglionectomie; relazare chirurgicala a coloanei; chirurgie a arterelor vertebrale; implanturi chirurgicale de tesuturi din creer de porc; dieta Cambridge sau alte diete bazate pe lichide cu continut caloric foarte scazut; doze mari de vitamina C; si alte diete constand in dosaj mare de vitamine sau minerale.

In articolul lui Stephen Barrett, M.D. mai apar si alte elemente pe care le puteti cerceta direct la adresa http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/ms.html.
Pentru o mai usoara accesibilitate voi posta traducerea pe ambele bloguri :
http://bolirare.bloging.ro/
http://ride-for-life.blogspot.com/
si sper sa fie vazut si de medici specialisti care isi pot exprima o parere avizata.
Orice tratament indiferent ca este clasic de medicina alopata sau experimental de medicina alternativa/complementara trebuie discutat in prealabil cu medicul specialist.
Voi reveni asupra anumitor metode enumerate mai sus, cand timpul imi va permite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu