Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Romania si Gaurile Negre.

Nu, nu am descoperit o stea colapsand pe teritoriul Romaniei, doar gaurile negre din economie.
In orice tara de pe glob a detine un monopol inseamna a detine o sursa de profit. la noi din contra, a detine un monopol inseamna pentru stat o gaura neagra, o sursa de pierderi.
Cauza, prosta gestiune si managementul total defectuos, supus comandamentelor politice. Monopolurile reprezinta o sursa de venituri pentru partide si clientela politica.
Pe de o parte conducerea regiilor, companiilor nationale si a societatilor nationale este decisa la varf, in partidul de la conducere, pe de alta parte, devine tot mai greu sa te debarasezi de managementul numit de predecesori. Am ajuns in situatia ca de la ultimele alegeri sa se inghesuie pe posturi bine platite managementul numit de PSD si echipele de conducere numite de PDL. Sunt situatii in care PDL deja a numit 2-3 echipe de manageri, in functie de cati ministri au condus domeniul respectiv.
In aceste conditii pentru a avea liniste in monopol si salariatii trebuie menajati. Daca la nivel de unitati bugetare guvernul mimeaza reforma, la nivel de monopol reforma este blocata. Salarii mari, prime de paste, martisor, craciun, de vacanta si deasemenea decontarea cheltuielilor de vacanta. Decontare avand la baza facturi umflate si emise de firme fantoma, pentru ca traim in Romania, tara tuturor posibilitatilor.
Managementul de mijloc isi trage si elartea leului, atat timp cat managementul mare trage pentru partid si bunastarea proprie, si managerii mai mici fac la fel.
De controlat si asa nu ii controleaza nimeni, fiscul nu se baga, iar celebra Curte de Conturi, la monopoluri face controale formale, sa nu
supere puternicii zilei.
Rezultatul, pierderi pe linie, bani mutati din buzunarul statului in buzunare private, un paradis fiscla pentru imbogatire rapida.
La intamplare am extras din bilanturi publicate dde finante pierderile de la cateva monopoluri:
- SN Radiocomunicatii an 2008 (ultimul bilant transparent) pierdere aproape 100 de milioane lei, aproximativ 24 milioane euro; 2007 profit 123 milioane lei, din diferente de curs valutar si in 2006 un profit de 70 milioane lei, obtinut in aceleasi conditii. Salariati 2000.
- Posta Romana an 2009 pierdere 182 milioane lei adica vreo 45 milioane euro; 2008 profit 33 de mii de lei!!!!!!!!!!!
- Tarom an 2009 pierdere 235 milioane lei, adica aproape 60 milioane euro;
Mai sunt si altele dar care au gasit solutia pentru a isi piedre urmele,infiinteaza multi pui cu aproape acelasi nume, astfel ca devine foarte greu sa gasesti bilantul consolidat, acela care conteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu