Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

duminică, 16 mai 2010

Criza scolilor de afaceri.




“CODECS, o firma de training care, desi a antrenat zeci de manageri sa si salveze firmele de la faliment, nu a putut preveni propria prabusire.” conform Money Express.
Recunosc la un moment dat am fost tentat sa urmez cursuri la CODECS, locuiesc vis-a vis de sediul lor.
Dar pana la urma si aceasta initiativa ajunge sa fie tot o afacere imobiliara, ceea ce conteaza acum este cu cat se va vinde sediul. In invatamantul occidental valoarea nu este data de cladiri, este data de calitatea invatamantului oferit. In State unde centrele de invatamant create pentru profit au cunoscut un boom acest fapt produce bani si profituri serioase.
Pornind de la faptul divers de mai sus o sa incerc sa concretizez mai jos un punct de vedere asupra sistemului de scolarizare tip “MBA” de peste ocean sau cel putin cum se vede reflectat pe internet. Cunosc din relatari directe cat de greu este de a gasi un “job” dupa MBA datorita crizei, aproape imposibil.
Incep cu o constatare a lui Omeed Rafizadeh scriitor la jurnalul SF State o universitate de stat din San Francisco, aceea ca in top 400 Forbes 21 dintre cei mai bogati nu au un MBA, iar din primii 50 doar 4 au MBA-ul. Mai mult Michael Dell (fondator Dell), Steve Jobs (cofondator Apple), Larry Elison (fondator Oracle) si Bill Gates (Microsoft si cel mai bogat om din America) au abandonat facultatea nefiind nici macar licentiati.
Bineinteles un MBA nu te face milionar, dar macar te ajuta? Conform unui studiu al AACSB o agentie internationala care da acreditari scolilor care ofera studii de MBA, programa studiilor este invechita si nu ofera notiuni si cunostinte folositoare in lumea afacerilor, nu pregateste suficient studentii pentru lumea de afaceri contemporana. In finalul articolului totusi se mentioneaza ca SF State ofera o educatie economica de top pentru numai 8.400$, iar absolventii isi gasesc de munca cu un salariu mediu de start de 65.000$ anual, cu numai 9.000 $ sub media nationala. Un MBA similar de la Wharton, considerata cea mai buna scoala de afaceri, costa 138.500$.
O postare a Burleson Consulting constata ca in lumea de azi o diploma de facultate este echivalentul diplomei de liceu in anii 30, iar America corporatista cere potentialilor angajati fie un MBA, fie un PHD sau altceva similar, acreditari obtinute de la universitati bune cu standarde competitive.
Autorul imparte scolile de afaceri pe trei nivele:
- cele 5 de top, IVI LEAGUE, care cer la admitere un punctaj GMAT de peste 700 si un GPA mare, peste 3,4. Salariul median obtinut dupa absolvire 140 k.
- scoli de MBA standard, acreditate AACSB, care ofera programe competitive si cer la admitere scoruri GMAT si GPA bune.
- Scoli de afaceri de acreditare indoielnica, unde sunt admisi studenti cu scoruri proaste. Acestea sunt scoli de “muls” bani de la studenti, iar majoritatea angajatorilor nu iau in considerare CV-urile absolventilor de astfel de scoli.
Oare CODECS in ce categorie intra?
O analiza a lui Nick McMaster in Newser pune puctul pe i programele de MBA au rolul lor in criza financiala recenta. Executivii trecuti prin B-schoolls au pus un prea mare accent pe castiguri pe termen scurt si o prea mare baza pe instrumente financiare complexe. Deasemenea profesorii de finante isi au partea lor de vina pentru ca au educat executivii in domeniul obligatiunilor garantate imobiliar si a instrumentelor derivative fara ca sa fi inteles cum acestea pot cadea. Deja in programele curente se vor introduce cursuri de etica a afacerilor.
Problema schimbarii programei cursurilor de MBA este pusa si de Anthony Brooks pe siteul National Public Radio. Acesta mentioneaza cativa absolventi de Harvard, direct implicati in criza mondiala recenta: George Bush, Hank Paulson si alti CEO de mari companii si fonduri de investitii. Autorul sugereaza existenta unei retele formata din absolventi de Harvard, Wharton sau Columbia, al carei scop este doar absorbirea profitului din economie fara a produce nimic folositor societatii. Scopul scolilor de afaceri a fost denaturat, de la crearea de manageri necesari conducerii afacerilor la producerea pe banda rulanta de consultanti si manageri de fonduri de investitii care s-a maximizeze profitul prin utilizarea de fonduri financiare, fara ca prin aceasta sa se produca un singur bun material.
Matthew Stewart in articolul RIP, MBA postat in The Big Money, vede o noua criza la orizont, aceea a scolilor de afaceri. Conceptul ca doi ani de studiu te pot face manager era bun acum aproape 100 de ani cand au aparut primele scoli de afaceri, si in anii cand acestea aveau cateva mii de absolventi pe an, dar acum cu peste 140.000 de absolventi anual, si cu un sector cel bancar care prelua o treime din absolventi, aproape falimentar, exista posibilitatea ca diploma de MBA sa nu fie decat o bucata de hartie. Scumpa, dar fara a mai insemna mare lucru.
In acest context, falimentul CODECS nu este intamplator. Piata muncii din Romania are probleme in absorbirea detinatorilor de diplome de liceu, ce sa mai vorbim de absolventi de MBA. Statul, cel mai mare angajator, este aproape de colaps, sistemul privat s-a restrans la maxim, iar debuseu international pentru diplomele CODECS nu prea exista.
Astept cu interes sa vad cine va fi noul detinator al cladirii vecine cu mine. Asta daca calculul facut de fondatorii CODECS este corect si vor reusi sa o valorifice.
Surse:
http://xpress.sfsu.edu/archives/news/004105.html
http://www.dba-oracle.com/t_poor_quality_diploma_mill_MBA_schools.htm
http://www.newser.com/story/53595/MBA-programs-face-their-role-in-financial-crisis.html
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=103719186
http://www.thebigmoney.com/articles/judgments/2009/03/25/rip-MBA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu