Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

joi, 6 mai 2010

Este ziua de 6 mai 2010 prima zi a unui atac speculativ pe leu?

Dupa cateva zile in care cursul a parut stabilizat in jurul valorii de 4,12 lei/euro in data de 5 mai a crescut la 4,1492 pentru ca azi 6mai sa fie fixat la 4,1833 lei/euro.
In conditiile in care euro pierde teren in fata dolarului american ajungand la minimul ultimelor 14 luni, un euro fiind cotat la 1,2741 dolari SUA, era de asteptat ca leul sa ramana stabil fata de euro, ba chiar sa se intareasca.
Totusi ziua a inceput prost pentru leu, cotatia la deschidere a fost deja 4,1874 ajungand si la 4,1932 pe parcursul zilei pana la atingerea valorii anuntate de Banca Nationala. De remarcat pe parcursul diminetii leul se cumpara tot cu 4,13 lei/euro, atat pe interbancar cat si la casele de schimb, acestea din urma punand euro la vanzare la un curs de 4,25.
Comparativ zlotul si forintul dupa o scadere de curs in cursul diminetii si-au revenit dupa aceea mentinand un curs aproape identic cu cel din ziua precedenta. De ce leul s-a decuplat de la evolutia monedelor emergente din zona si a inceput sa scada?
Este aceasta prima zi a unui nou atac speculativ precum cel din toamna anului 2009?
Elemental declansator al scaderii, pe fondul crizei grecesti, poate fi anuntul delegatiei FMI de amanare a plecarii cu 2 zile. Semnalul dat este destul de clar, masurile luate pana acum de guvernul de la Bucuresti nu au convins, iar negocierile pentru “strangerea curelei” sunt dure.
Din pacate masurile de austeritate demarate in toamna anului trecut in plina campanie electorala au fost numai focuri de artificii, si sau impotmolit curand dupa atingerea obiectivului, adica pastrarea puterii si a dreptului de a forma guvernul.
Reducerea masei de salariati bugetari a fost mai mult demonstrativa, legea agentiilor reducand cu aproximativ 9-10.000 de persoane aceasta masa, dar cu efecte perverse in timp asupra bugetului, datorate modului pompieristic in care s-a facut restructurarea. Astfel fostii salariati, majoritatea protejati prin contracte colective de munca isi solicita in instanta drepturile compensatorii, iar guvernul parca intro recunoastere a acestei injustitii isi ia masuri de protectie, emitand ordonanta prin care drepturile salariale castigate in instanta se platesc de la buget in urmatorii 3 ani.
Legea salarizarii chiar daca promite eliminarea inegalitatilor salariale in domeniul bugetar, nu are in primii ani efecte sesizabile de reducere a cheltuielilor salariale. La fel si controversata lege a pensiilor.
Deja efectele indeciziei guvernamentale se vad, Bugetul de Stat este in deficit pe primul trimestru, masurile anti-firme luate anul trecut, vezi asa zisul impozit forfetar, isi fac efectul, multe firme intra in faliment sau suspendare, somajul a crescut, deci cheltuieli mai mari decat veniturile.
Din pacate imprumuturile primate de la UE si FMI au fost folosite pentru plata salariilor si a pensiilor, iar o parte a fost capitalizata la BNR.
Lipsa de masuri active de sprijinire a economiei, singura notabila Programul Prima Casa a avut ca scop stoparea caderii pietei imobiliare, dar ca si o alta masura luata aceea de marire a plafonului de garantare a depozitelor, nici aceasta nu a injectat fonduri in economie.
Nu a existat un program de cumparare temporara de la banci a activelor toxice, astfel incat acestea sa poata demara creditarea firmelor si a populatiei. Nu a exista un program de sprijinire a investitiilor in infrastructura, de pompare de bani in constructia de autostrazi, sosele, modernizari ale acelora exstente, astfel ca la nivel national sa se stimuleze indirect consumul. S-a preferat numararea celor intrati in somaj, majoritatea din domeniul privat si pastrarea banilor imprumutati in seiful BNR ca o masura de protejare a cursului impotriva atacurilor speculative.
In contextul actual in care tarile cu un deficit mare si lipsite de o rigoare fiscala sunt atacate de hedge-fondurile internationale este posibil ca deja sa avem parte de atacul de primavera.
Pentru moment la ora 15.37 cursul pare sa fie stabilizat, cotatia curenta este 4,1782, dar conditiile pentru un atqac speculativ sunt indeplinite, si este de urmarit evolutia situatiei in urmatoarele zile.

Update: ora 20.00 curs euro/leu - 4,1912

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu