In scurta mea analiza am luat in calcul numai firmele de categoria I si evident singura firma internationala cotata la BVB Erste Bank.
Cele mai de dorit actiuni cotate la BVB sunt in numar de 22, un numar foarte mic pentru o piata activa, in total avem 99 de firme cotate la BVB.
Cele 22 de mai sus ating 80,6 miliarde de actiuni, par multe.
Mai jos vom analiza cele 80,3 miliarde de actiuni cu emitenti nationali.
Valoarea totala la emitere, valoarea nominala, in total 10 miliarde lei, respectiv 2,7 miliarde de euro la cursul de acum.
Valoarea actiunilor in urma cu un an 82 miliarde lei, deci 22 miliarde euro.
Acum la data de 15 noiembrie 2008, 27,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta 7,4 miliarde euro.
Rezulta ca dupa o crestere continua de mai mult de 12 ani, in care actiunile au crescut cu aproape 20 de miliarde euro, intrun singur an s-au pierdut 14,6 miliarde euro. Daca acum un an cresterea era de 630 de procente, acum fata de valoarea de start, nominala inregistram numai o crestere de 210 %, intrun an s-a redus valoarea cu 420 %, daca acesta nu este un semn clar de recesiune, atunci care este.
Fata de acum un an actiunile reprezinta doar o treime.
Problema care se pune este daca scaderea s-a oprit.
Ca sa raspundem la aceasta intrebare trebuie sa privim datele pe categorii de emitenti.
Bancile au scazut in ton cu piata dar inca pastreaza cate ceva din castigul istoric, in special BRD, dar si Banca Carpatica si Banca Transilvania. BRD pierde in ultimul an 11 miliarde lei, Banca Carpatica 440 milioane lei, iar Banca Transilvania 6 miliarde lei, scazand la 35, 48, 31 % fata de acum 12 luni.
SIF-urile cad din cer, dupa cresteri de 2000-3000-4000%, cad intrun an cu 80 %, fata de inceputul anului, pierdere in acest an 7,5 miliarde lei.
Totusi si bancile si sifurile inca sunt peste valoarea nominala, de emitere a actiunilor.
Alte actiuni au scazut pana la aceasta valoare, Turbomecanica, Transelectrica sau sub ea, Impact, Broker, Biofarm. Ceilalti emitenti sunt si ei aproape de a ajunge la valorile nominale.
Avand in vedere continuara crizei si in 2009, valoarea actiunilor se va eroda sub actiunea lipsei de interes a cumparatorilor, scaderii dividentelor, lipsei creditarii din partea bancilor pentru achizitia de actiuni.
Mentinerea valorii actiunilor peste valoarea nominala este putin probabila, cel mai probabil vor aparea scaderi si chiar falimente.
sâmbătă, 15 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu