Statele Unite au lansat si executat planul de salvare al bancilor in valoare de 700 miliarde de dolari, destinati initial cumpararii activelor toxice, injectarii de lichiditati in piata, deblocarii creditarii.
Europa a raspuns si ea, cu un oarecare decalaj, asumand un plan similar, cu obiective asemanatoare.
In esenta ambele planuri ajuta un sector care se presupunea ca este sectorul cheie al economiei, cel bancar, pentru a evita o criza de proportii in economie.
Principalul repros pe care il aduc planurilor de acest fel, intervin in functionarea pietei libere, recompenseaza cu fonduri tocmai bancile care nu au luat masurile manageriale corecte, care au riscat cel mai mult, care au risipit banii actionarilor, banci care au produs criza prin actiunile lor precedente.
Intr-o economie sanatoasa trebuiau lasate sa declare falimentul si sa fie preluate de bancile din piata care au puterea financiara sa o faca. Asa doar se amana finalul acestor banci imprudente si nesabuite.
Ce se intampla mai departe, deja producatorii auto, acuza dereglarea pietei si cer subsidii si ajutoare.
Cei trei mari din State GM, Ford si Chrysler solicita un ajutor de 25 de miliarde de dolari, cu toate ca in ultimii ani nu au facut nimic, sau foarte putin in linia modernizarii produselor cu care au iesit pe piata. Nu au produs motoare economice, au umblat doar la design, dar nu au tinut pasul cu producatorii japonezi sau europeni.
Deja se discuta aici daca nu cumva trei mari producatori nationali nu sunt prea multi pe piata.
Aceiasi discutie trebuie facuta si in Romania, nu cumva 2 mari producatori sunt prea multi pentru piata noastra.
In privinta bancilor, nu cred ca guvernul va avea fondurile necesare pentru planuri de sprijin ca in State sau Europa, iar va reveni Bancii Centrale sarcina de a lua masuri, acum pentru sprijinirea bancilor, cea mai la indemana masura, scaderea rezervelor minime obligatorii.
Pentru restul economiei, sa asteptam alegerile si sa vedem cat din planul anuntat de guvern va ramane in picioare, si mai ales efectele masurilor, modul de implementare etc.
In mod sigur in 2013 vom fi trecut peste criza, singura problema este cati dintre noi o sa ajungem sa vedem lumina de la capatul crizei, aici in Romania, si cati o vor vedea de la distanta.
joi, 20 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu