Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

marți, 27 aprilie 2010

Cresteri de preturi pe piata imobiliara.





Piata imobiliara este piata americana unde trendul probabil s-a inversat in februarie 2010, preturile caselor crescand pentru prima data dupa 3 ani. Indicele S&P/Shiller a crescut cu 1,3% fata de februarie 2009, prima crestere anuala din decembrie 2006. Preturile caselor in ianuarie 2010 au fost cu 30% sub nivelul de varf atins in iulie 2006. Cresterea preturilor imobiliare consemnata in februarie impreuna cu cresterea de angajari inregistrata in martie sunt semne ca recesiunea care a afectat economia US a pierdut din putere si se fac pasi pe drumul revenirii. In ceea ce priveste casele nimeni nu se asteapta la cresteri spectaculoase de preturi, stocul de case intrate in “foreclosure” este inca mare si va mai dura pana va fi lichidat.
Pe piata imobiliara romaneasca varful de pret a fost atins in vara lui 2007, translatand perioadele, strict mecanic, pe la inceputul anului 2011 putem vedea cresteri pe pret si pe piata imobiliara locala, deci anul 2010 ar inregistra punctual de bottom in imobiliarele noastre, punctual de jos al preturilor.
Pe o alta piata imobiliara asezata, cea britanica, luna martie inregistreaza cresteri lunare de pret in jurul cifrei 1, cu valori de la 0,30% la 2,60%, in functie de sursa si cu cresteri anuale intre 1% si 13,40%, tot asa, in functie de sursa si de zona analizata.
Preturile imobiliare au inceput sa creasca anticipand revenirea economica globala.
Global Property Guide vedea in toamna anului trecut o revenire pe plus a pietei imobiliare franceze cu o crestere de 3,9% in trimestrul II dupa o perioada de scadere.
La nivel global in ultimul trimestru al anului 2009 preturile au crescut in 22 de tari, din cele 34 care raporteaza statistic evolutia preturilor, iar in 11 au scazut.
Trendul pietei imobiliare este de revenire, urmeaza ca statisticile anului 2010 sa confirme sau sa infirme aceasta.
Principala piata care este vazuta ca urmand sa fie in scadere este cea a Chinei, unde preturile au continuat sa creasca pe toata perioada recesiunii.


Referinte:
Home Prices, Consumer Confidence in U.S. Probably Increased By Shobhana Chandra, Bloomberg
House Price Crash.co.uk - statistici
French house prices rebound!, Global Property Guide

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu