Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Marea comasare de taxe, 72 de pagini de taxe comasate sau reduse. Primele 56 de taxe.

Sincer in momentul in care am citit despre marea fapta de vitejie a guvernului Boc, reducerea, eliminarea sau comasarea a 189 de taxe si impozite, fapta concretizata intro lista de 72 de pagini, am aplaudat realizarea, dar am amanat studierea listei. Pana azi, cand mi-am facut curaj, am deschis documentul si am inceput studiul.

Primele 4 taxe comasate tin de Ministerul Muncii Casa de Pensii si se refera la tarife de eliberare documente, astfel 3 tarife de 10 lei per adeverinta si unul de 100 de lei per adeverinta au fost inlocuite cu un tarif de 15 lei per adeverinta. Tariful de 100 de lei era destinat executarilor silite si consta in eliberarea adeverintelor care contin informatii necesare executarii silite, solicitate de catre executorii judecatoresti si executorii bancari. Primele trei se refereau la adeverinte necesare stabilirii stagiului de cotizare, venitului asigurat, a punctajelor realizate, deci in general pentru dosarul de pensie. Avantaj executorii judecatoresti.

Urmeaza un tarif al Internelor al Inspectoratului de Aviatie, tarif orar de stationare cu o valoare intre 42 si 85 de lei, eliminat. Nu stiu caror avioane se adresa, implicatii pentru populatie, cred ca zero.

Nxt 9 tarife ale Ministerului Comunicatiilor, de fapt venituri proprii ale Autoritatii Nationale
pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, autoritate aflata in subordonarea Parlamentului. Cele 9 tarife aplicabile in domeniul utilizarii spectrului radio, cu valori intre 24 si 1.200.000 euro au fost comasate intrun tarif de utilizare a spectrului reglementat de OUG/2009. Numarul ordonantei nu este trecut, dar in domeniul comunicatiilor este un mare haos, asa ca nu ma mira. In ceea ce priveste agentia de mai sus urmeaza infrigementul European la adresa ministerului si a statului roman, asa ca de c ear fi simplu cu tarifele. Impact asupra populatiei a masurii de comas are, nu direct, si oricum vag.

Secretariatul General al Guvernului, prin Comisia Nationala a Controlului Activitatii Nucleare, urmeaza pe lista cu 16 taxe si tarife de autorizare in domeniul activitatii nucleare, cu valori intre 50 si 3.000.000 lei, care se comaseaza. Impact asupra populatiei zero.

Ministerul Economiei, prin Biroul de Metrologie, comaseaza 13 taxe si tarife cu valori intre 54 si 2.700 lei, in 10 tarife. WTF, schimbam primesc, dar sa nu se modifice nimic.

Ministerul Educatiei, prin Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, ce pompoasa denumire, comaseaza doua tarife de evaluare, tarife calculabile in functie de salariul unui profesor gradul I cu vechime mai mare de 40 de ani. De ce nu la nivel de profesor debutant, se pare ca salariile debutantilor nu sunt bune nici ca etalon pentru taxele incasate de statul roman.

Ministerul Internelor, prin IGP, elimina taxa de radiere a armei din permisul de port arma, si de includerea in obiectul de activitate al unei firme a operatiunilor cu arme si munitii. Economie pentru subiectii taxei 50-100 lei.

Tot in ograde Internelor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, elimina 4 taxe de avizare in domeniul securitatii la incendiu si al protectiei civile. Economie la nivelul beneficiarilor de taxa intre 50 si 200 lei. Ramanem in aceasi ograda, Directia Generala Pasapoarte, elimina o taxa de 10 lei, privind eliberarea de date din Registrul National de |Evidenta a Persoanelor si altele asemenea. IGP revine si comaseaza trei taxe de avizare in domeniul rutier cu valori intre 100 si 200 lei, probabil ca taxa comasata va avea valoarea intre 100 si 200 lei, eventual actualizata cu indicele de inflatie.
Inspectoratul pentru Evidenta Populatiei elimina si el cateva taxe cu valori de 1, 4 si 20 lei. Acestea se adresau strict populatiei, multumim guvernului.

Acestea au fost primele 56 taxe, majoritatea nu se adreseaza populatiei, cele care se adreseaza firmelor private sunt comasate in noi taxe, probabil nu si reduse. Unele sunt numai mutarea banilor din buzunarul stang in cel drept, gen taxele nucleare. Pana acum reduceri minore pentru populatie, chiar cresteri in ceea ce priveste taxele de la casele de pensii.
In curand urmeaza urmatoarele 50 de taxe, poate acolo sa fie ascunse avantajele pentru populatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu