Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

miercuri, 21 aprilie 2010

Dilema imobiliara a anului 2010.




Majoritatea comentatorilor fenomenului imobiliar romanesc (deci local), blogeri sau postaci de ocazie la multele articole aparute pe netul romanesc, vad o cadere a preturilor, un armaghedon cu multe victime, atat in randul populatiei, dezvoltatorilor sau a bancilor.

Personal ma pozitionez in tabara optimistilor, vad anul 2010 drept un an de stagnare a preturilor, de pozitionare in piata a dezvoltatorilor, dar nu de dezastru imobiliar. http://ride-for-life.blogspot.com/2010/04/pretul-corect-in-imobiliare-anul-2010.html

PriceWaterHouse and Cooper impreuna cu Urban Land Institute au publicat studiul “Emerging Trends in Real Estate Europe 2010”, deci despre tendintele emergente in imobiliarele europene in 2010. http://www.pwc.com/gx/en/asset-management/emerging-trends-real-estate/europe.jhtml

Tonul studiului este de un optimism prudent in aprecierea tendintelor din 2010. Rolul cel mai important in evolutia pietei apartine guvernelor si bancilor, guvernelor prin efectele retragerii pachetelor de stimuli, iar bancilor prin modul in care vor gestiona situatia creditelor. In bilanturile bancilor s-au strans credite comerciale imobiliare de 781 miliarde euro in Zona Euro, la care se aduna 278 miliarde din sistemul bancar britanic si “cireasa de pe tort” cele 95 de miliarde euro CMBS, titluri derivative europene garantate ipotecar.

Vor urma statele europene modelul irlandez, tara care a creat o agentie de management a activelor care a cumparat active toxice in valoare de 77 miliarde euro de la banci.

Studiul face recomandari de investitii, profesionistii din domeniu il pot studia. Castigurile preconizate sunt intre 3 si 6 puncte procentuale, poate si dezvoltatorii nostrii vor citi acest studiu si vor lua exemplu.

Europa de sud est nu mai este recomandata, Spania este trecuta la “de evitat” pe anumite segmente. In domeniului investitiilor imobiliare in spatii comerciale de retail citez “comunitatea de investitii este foarte reticenta cu privire la Turcia si Bulgaria, să nu mai vorbim de Ucraina si Rusia, care sunt complet moarte”.

Despre Romania si modul in care este vazuta, altadata, poate in postarea viitoare cu numarul jubiliar 100.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu