Cautare Personalizata Ride4Life;

Translate

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Reactii contradictorii la eruptia vulcanica din Islanda.

Un vulcan cu un nume imposibil de pronuntat a erupt in tara nevecina Islanda si norul de cenusa vulcanica a perturbat traficul aerian din spatial aerian european. Oficialitatile si-au facut daoria si cot la cot cu media au anuntat evenimentul. In urma cu cateva decade anuntul despre norul sovietic venea cu zile intarziere.

Reactiile alarmiste nu au intarziat, mai jos reproduc avertisementul referitor la lentilele de contract al unui cunoscut medic bucurestean.
• "Isi pot pune aceste lentile de contact in spatiile interioare, dupa ce s-a facut o igienizare a lentilei. Este, de asemenea, periculos si pentru persoanele cu sensibilitate oculara. Daca nu se respecta regulile, norul vulcanic poate da leziuni foarte grave ale corneei si infectii grave ale ochiului", a precizat Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie.
Spicuiesc din comunicatul guvernului regasit si pe Hotnews.ro:
Traficul aerian romanesc a fost inchis total sambata, de la ora 18,00, cel putin pana duminica, la ora 12,00, decizia fiind luata de Comitetul pentru situatii de urgenta, reunit la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Emil Boc, transmite Agerpres. Boc a spus ca nu se retin recomandari speciale pentru populatie si nu exista niciun fel de risc pentru viata de zi cu zi a oamenilor.

"Astazi (sambata – 17.04.10), la ora 21,00, norul vulcanic va acoperi intreg teritoriul Romaniei, la altitudini intre 6.000 si 10.000 de metri. Pana maine (duminica – 18.04.10), la ora 21,00, nu exista niciun fel de risc de depuneri la sol a cenusei vulcanice. Nu se retin recomandari speciale pentru populatie, nu exista niciun fel de risc din privinta vietii de zi cu zi a populatiei', a precizat Boc, adaugand ca autoritatile sunt pregatite sa faca fata situatiei.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat ca norul vulcanic nu prezinta risc pentru populatie, cata vreme se afla la o altitudine de 6.000 - 7.000 de metri. Oficialul a precizat ca nu exista riscul nici ca ploaia sa antreneze particule de cenusa, avand in vedere ca picaturile se formeaza pe la 2.000 de metri altitudine.

Bineinteles ca nu lipsesc punctarile locale regasite in presa din provincie:

Eruptia unui vulcan din Islanda a impus cea mai mare restrictie aeriana din toate timpurile. Cinci curse care trebuiau sa plece astazi din Bacau spre Italia, Polonia, Otopeni si Timisoara au fost anulate din cauza unui nor de cenusa.

Incepand cu aceasta dimineata, la decizia Ministerului Transporturilor, spatiul aerian bacauan a fost inchis pe o perioada nedeterminata

A se retine “la decizia M.T., spatial aerian bacauan a fost inchis”, sfatuiesc detinatorii de avioane din Bacau sa foloseasca spatiul aerian al judetelor vecine si numai pentru deplasari ce nu sufera amanare.

Un alt titlu de pe Hotnews.ro ne aduce la cunostinta:
UPDATE 11 aeroporturi din tara sunt inchise sambata. Guvernul da asigurari ca norul de cenusa vulcanica nu reprezinta un risc pentru populatie, desi OMS sustine contrariul.

Atat doar ca in articol nu se mai face nicio referire la OMS, probabil in ideea ca titlul vinde cartea, sau ca cititorii sunt atinsi de Alzheimer.

In sinteza daca aveti lentile de contact evitati plimbarile la mai mult de 2000 de metri altitudine, pe la 6000 e un nor rautacios si inchei cu o gluma care circula „hey Iceland, we ask for cash, not ash”, depunatorii din Marea Britanie si Olanda stiu de ce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu