Incepand cu aceasta postare voi separa materialele adunate pe doua bloguri, despre boli pe http://bolirare.bloging.ro , iar despre medicina alternativa/complementara, despre escrocherii sau metode de avangarda, pe acest blog. Bineinteles voi face trimiteri intre bloguri, ultima postare pe celalalt se refera la bolile care sunt subdiagnosticate in mod curent.
Iridologia sau diagnosticarea irisului se bazeaza pe credinta ca fiecare parte a corpului este reprezentata pe suprafata ochilor, pe iris. Conform teoriei orice boala poate fi diagnosticata pornind de la culoarea, textura si localizarea diverselor puncte pe iris. Practicantii procedeului sustin deasemenea ca “dezechilibrele” diagnosticate pot fi tratate cu vitamine, minerale, ierburi si alte produse similare. Unii sustin ca pot citi in ochi istoria completa a bolilor trecute si a tratamentelor primite. Hartile iridologice care exista difera intro anumita masura in locatia si interpretarea semnelor din iris. Unii iridologisti folosesc computerul care ii ajuta sa analizeze fotografiile irisului si sa aleaga produsele recomandate. Iriodologia a fost dezvoltata de Ignatz von Peczely, fizician ungar, in secolul XVIII.
In 1979 un experiment in care doi cunoscuti iridologisti au examinat fotografiile ochilor a 143 de personae, din care 48 erau diagnosticati cu boli de rinichi, a aratat ca acestia nu au reusit sa diagnostice corect boala, unul a decis ca 88% din pacientii sanatosi sufera de boala, iar celalalt a judecat ca 74% din pacientii bolnavi si care necesitau transplant, sunt sanatosi.
In 1980 un iridologist australian experimentat a participat la doua teste. In primul, a examinat fotografiile a 15 pacienti care aveau un total de 33 de probleme de sanatate. Iridologistul nu a reusit diagnosticarea corecta a nici unei probleme. In trei cazuri a indicat numele partii corpului care avea probleme, dar a ratat complet celelalte 30 de zone si a facut 60 de diagnosticari incorecte. In al doilea test, patru persoane au fost fotografiate cand erau sanatosi si refotografiate cand erau bolnavi. Iridologistul a facut multe diagnosticari incorecte privitor la primele fotografii si nu a putut identifica corect organele afectate de boala privind celelalte fotografii. Deasemenea a fost rugat sa compare fotografiile irisului luate altor persoane sanatoase la distanta de doua minute. Acesta a facut cinci diagnosticari incorecte pentru primele fotografii si alte patru diferite dar tot incorecte pentru al doilea set de fotografii.
Nici alte testari facute in alte tari cu alti practicieni nu au avut rezultate mai bune.
Deasemenea un specialist in herbologie si entuziast al iridologiei a fost deziluzionat dupa ce a experimentat evolutia pacientilor pe o perioada de sase luni in clinica sa, renuntand la iridologie ca metoda de diagnosticare.
Un alt practicant al iridologiei a renuntat la aceasta dupa 16 ani de practica. Acesta a inceput studiul procedeului la varsta de 9 ani in cabinetul tatalui sau, iar la 25 de ani a abandonat folosirea lui dupa ce a comparat fotografii luate in timp acelorasi pacienti si a descoperit ca desi simptomele bolilor deseori se imbunatateau, ochii acestora nu s-au schimbat.
Riscurile sunt ca diagnosticarile incorecte sa sperie pacientii, iar acestia sa cheltuie sume mari de bani pentru tratarea unor boli neexistente, sau vor intarzia abordarea medicala a unor boli reale.
Unii distribuitori multilevel utilizeaza iridologia ca o baza pentru recomandarea de suplimente, vitamine sau ierburi.
Sursa: “Iridology is nonsense” de Stephen Barrett, M.D.
In Romania intalnim multe cabinete care folosesc aceasta metoda pentru diagnosticare si prescrierea de suplimente, vitamine si altele.
Potrivit revistei Sana care recomanda cabinetul dr. Liana Comsa si dr. Razvan Ungureanu printe argumente citam:
1) Afli la ce boli esti predispusa genetic. Daca stai prost cu colesterolul, irisul va arata acest lucru. Daca vei urma o dieta corecta si un tratament fitoterapeutic, vei impiedica instalarea hipercolesterolemiei. Daca nu te hranesti la timp, tii cure de slabire "dupa ureche", ochii vor spune in ce masura este afectat sistemul digestiv. Pentru a evita o gastrita, un ulcer gastroduodenal, poti urma sfaturile iridologilor.
Comentariu cercetatorii americani au efectuat maparea genomului uman in ani de zile si cu cheltuieli impresionante tocmai pentru a realiza o diagnosticare a riscurilor genetice, daca stiau de iridologie se ocupau de lucruri mai utile. Cat despre colesterol exista si alte analize, exacte si atestate medical.
2) Descoperi care dintre afectiunile pe care le ai sunt in faza acuta si care s-au cronicizat. In functie de aceste etape, se prescriu terapiile. Poti actiona si asupra cauzelor care determina boala, nu numai asupra simptomelor.
3) Poti opta intre tipurile de tratamente naturale. Calculatorul schiteaza niste scheme de tratament bazate pe remedii homeopate, pe ceaiuri si plante, pe suplimente nutritive (minerale, vitamine), apiterapie, tipuri de masaj si zonele in care se poate aplica acupunctura si reflexoterapia. Listeaza inclusiv remediile si plantele care sunt contraindicate. Toate tratamentele sunt personalizate.
4) Poti verifica daca tratamentul administrat a avut efecte benefice. Medicii intocmesc o fisa fiecarui pacient si stocheaza in arhiva calculatorului imaginile irisului. La control, se compara imaginile vechi cu cele noi.
Pare un sistem de marketing multilevel, iar verificarea eficacitatii tratamentului folosind aceiasi metoda de diagnosticare, neatestata medical, nu este o solutie sigura. In cazul existentei unei boli grave, cu faze de platou si eventuale remisiuni, folosirea numai a acestei metode de diagnosticare si a tratamentelor naturiste se pot dovedi fatale.
O alta revista Felicia propune Centrul Medical Raphael Medica centru unde pe langa iridologie se produc si remediile naturale necesare multor afectiuni: “Toate aceste terapii, ce pornesc de la descifrarea irisului nostru, sunt folosite in tratarea unor multitudini de afectiuni: in patologia digestiva (gastrite, ulcere, probleme hepatice, pancreatice, ale colonului etc.), in cea cardio-vasculara (inima, vene, arteriopatii), in afectiuni urinare, ORL, respiratorii, metabolice (diabet zaharat, obezitate, hipercolesterolemie), in boli ale copiilor (alergii, lipsa poftei de mancare sau cu imunitate scazuta - “probleme ce apar adesea din cauza parintii nu stiu sa-si hraneasca adecvat copiii, imbuibandu-i cu produse de la supermarket sau tip fast-food”), ba chiar au rezultate si in cazuri de afectiuni neurologice, precum epilepsia”.
Nu rezulta din cele doua articole daca remediile sunt autorizate, orice remediu despre care se afirma ca trateaza este asimilat unui medicament si trebuie sa fie supus aprobarii pe piata. Dupa opinia mea par articole de reclama, probabil ca iridologia nu mai este la mare moda.
In ziarul Tricolorul dr. oftalmolog si specialist in iridologie Lidia Florentina Lascu sustine: “Aproape toate afectiunile se pot vedea pe irisul unui pacient. O problema degenerativa de sistem central, o scleroza multipla, o leuconevraxita, ca sa dau doar cîteva exemple. Am remarcat ca toate aceste afectiuni nu apar la fel pe suprafata irisului. Sînt anumite acumulari de pete galbene între orele 10,00 si 14,00, asa cum ar fi pe harta aeriana undeva în sfertul situat superior. Problemele care tin de aparatul uro-genital se regasesc în acelasi sfert, situat însa inferior. Acest sfert care se afla la ochiul drept în partea dreapta tine de plamîni si de cord. Fiecare sfert, la rîndul lui, este împartit în mai multe felii. Eu am o harta a irisului acum pe care am vazut-o în niste tratate, ultimul dintre acestea fiind al Allei Bondarciuk, o doctorita neurolog specialista si în iridologie, o activitate medicala de avangarda, consider eu", afirma d-na dr. Florentina Lascu”.
Oare cine ofera atestari in specializarea irodologie, sincer doctorita de mai sus pare incepatoare.
O forma similara articolului din Sana apare si pe Farmacii 24 mai putin referintele la cei doi medici, insa argumentele si prezentarea sunt aceleasi.
Conform unui anunt al Fundatiei Medicala Romana, din 2004, aceasta impreuna cu Ateneul de Ştiinţe Medicale Farmacologice şi Stomatologice “organizează în Timişoara un nou curs de formare în Iridologie, ceea ce reprezintă o premieră în privinţa abordării acestui domeniu. Cursul va avea durata de o lună”.
Deci nu iti trebuie 5-6 ani de facultate si 8 de rezidentiat pentru a deveni specialist in iridologie, o luna este suficient, un apartament, un calculator si un aparat de iridologie si gata, sanatatea romanilor este salvata.
Sa nu uitam ca in trecut pulberea de corn de inorog se videa ca remediu impotriva cancerului, era cel mai sigur remediu. Nu conteaza prea mult ca inorogul este un animal inexistent atata timp cat crezi in puterea remediului, nu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Iridologia este o stiinta si cu siguranta nu o poate practica un neinitiat, asa ca nu pasi pe un teren necunoscut,doar sa pari documentat/a.
RăspundețiȘtergereSe preda in multe facultati de medicina( evident nu in tara noastra)si ajuta mult in diagnosticare,asa ca te rog, nu dezinforma lumea
Haters gonna hate...
RăspundețiȘtergerePotatoes gonna potate.
Va fi nasol de tine atunci cand o sa ajungi sa nu crezi in nici un remediu... si nici o metoda terapeutica. Sau atunci cand vei prefera sa ti se bage un furtun de masina de spalat pe gura ca sa iti gaseasca microbi in stomac - cand un clinician experimentat ar fi putut detecta asta prin semne clinice: facies, puls, limba, tegumente si mucoase, iris.
Pe scurt: esti un incult. Grow up!